Опозицията похвали Габриел (Обновена)

11:57, 01 окт 19 / Политика 25 2541 Topnovini
1

Български евродепутати от различни политически сили оцениха положително изслушването на кандидата за еврокомисар Мария Габриел в Европейския парламент. Габриел трябваше да защити ресора си "Иновации и младеж" в комисиите "Промишленост", "Изследвания и енергетика" и "Култура и образование" отговаряйки почти три часа на депутатски въпроси.


Евродепутатите на БСП оценяват изслушването на Габриел като удовлетворително. По думите на Петър Витанов препитването е преминало с някои дребни забележки. "Ние имахме резерви по отношение на характера на ресора, защото той е в сфера, в която липсва общевропейско законодателство и мерките са допълващи", каза Петър Витанов. "Удовлетворен съм като българин, че този път нямахме проблеми с българската кандидатура за български еврокомисар", добави Витанов.

Кои ще бъдат основните приоритети на Мария Габриел в ЕК?

ДПС също оценява като успешно представянето на българския комисар. "На високи позиции, евродепутатуте не трябва да се делят на опозиция и управляващи. Успехите на всеки един български граждани е успех и за България", коментира евродепутатът Илхан Кючук. Според него обаче, за да успее България в ЕС трябва да се промени моделът на вземане на решения. "Ние имаме съществени пропуски по тази координация", отбеляза той.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев обяви, че общата оценка на всички политически сили е, че българският еврокомисар Мария Габриел се е представила много добре и е имала изключителна подготовка за един важен ресор. "Ние можем да бъдем горди и признателни, че тя представи България", каза Ковачев. Той прогнозира, че формалната оценка на координаторите също ще бъде с положителен знак. "На фона на другите комисари, ние се представяме много добре, Мария Габриел вдигна много високо летвата", посочи той.


По-рано евродепутатът Ева Майдел коментира, че българският еврокомисар се е справила отлично на изслушването. Колегата й Асим Адемов заяви, че Габриел е имала безупречното представяне, а с усърдната си работа е спечелила подкрепата на евродепутати от всички парламентарни групи.
"Много достойно и авторитетно представяне на комисар Мария Габриел. Демонстрира не само задълбочено познаване на проблемите, но и смели идеи, които направиха впечатление", заяви от своя страна Александър Йорданов.

Очаква се съставът на новата Европейска комисия да бъде гласуван от Европейския парламент по време на сесията в Страсбург през октомври.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 22 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.