Габриел мина успешно изпита в ресорните комисии

12:52, 01 окт 19 / Политика 25 2372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мария Габриел е единодушно одобрена от ресорните комисии на Европейския парламент, които я изслушаха снощи - по промишленост, изследвания и енергетика, и по култура и образование, съобщи „24 часа“.

В края на изслушването изпитващите я изпратиха с аплодисменти и признаха колко е подготвена за мащабното портфолио, което ще управлява следващите 5 г. - образование, иновации, наука, младеж, култура и спорт.

Опозицията похвали Габриел (Обновена)

Адина-Йоана Вълян (ЕНП, Румъния), председател на комисията по промишленост, изследвания и енергетика заяви: „Беше много ефикасно изслушване, което събуди голям интерес. Въпросите бяха много комплексни и изискваха много комплексен отговор. Портфолиотото на Мария Габриел, в което влиза изследователската дейност, е едно от съществените“. „Нуждаем се от комисар, който може да дефинира финансирането и да открои ресора в следващата многогодишна финансова рамка. Значението, което му отдава комисията, е много високо“, обяви тя.

Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия), председател на комисията по култура и образование, също даде висока оценка на българката. „Изслушването беше много интересно. Имаме широко портфолио. Културното разнообразие е в ДНК на европейската политика и това беше отразено във въпросите и отговорите тази вечер. Беше интересна и задълбочена дискусия“, изтъкна тя.

Лидерът на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер похвали българския еврокомисар в Twitter.

Нарече я правилният човек на правилното място, затова и единодушната подкрепа на Европейския парламент е „повече от заслужена“.

Мария Габриел направи силно впечатление по време на изслушването и е напълно готова да поеме ролята на европейски комисар по иновациите и младежта. Особено ми е приятно, че кандидат-комисарят подчерта силната връзка между образованието, научните изследвания и иновациите “, заяви Кристиан Ехлер, евродепутат от Групата на ЕНП и говорител по въпросите за промишлеността, изследванията и енергетиката в ЕП.

„За Групата на ЕНП е от жизненоважно значение тласъкът за научни изследвания в ЕС по програма „Хоризонт Европа“, с оглед целта ни да достигнем три процента от разходите за БВП за публични и частни изследвания. Затова я поздравяваме, че остана твърда в борбата за бюджета на „Хоризонт Европа“ и за уверението, че научните изследвания и иновациите ще бъдат еднакво важни в нейното портфолио“, добави Кристиан Ехлер.

Говорителят на ЕП от Групата на ЕНП по културата и образованието Михаела Шойдрова обяви: „Мария Габриел се придържа към всички образователни и културни приоритети на Групата на ЕНП: утрояване на бюджета за Еразъм +, подкрепа за европейските учители и достатъчно финансиране на европейската културна индустрия. Тези ясни ангажименти, както и общото ни разбиране, че образованието и културата фактически са неизменно свързани в нейното портфолио, ме накараха да се уверя, че тя отново ще бъде страхотен комисар“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама