Догодина ще има по-съществено повишаване на пенсиите

13:35, 01 окт 19 / Политика 25 1768 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Очакванията са, че възходящото развитие на икономиката на България и ръстът на доходите ще дадат възможност за още по-съществено повишаване на пенсиите през 2020 г.", се посочва в приветствие на социалния министър Бисер Петков по случай Международния ден на възрастните хора - 1-ви октомври, съобщиха от МТСП.

В първата половина на септември министър Петков каза пред журналисти, че очакванията са увеличението на пенсиите от 1-ви юли 2020 г. да е с шест или повече процента.
Министър Петков припомня, че от 1-ви юли тази година всички пенсии бяха повишени с 5,7 на сто, което е най-голямото увеличение за последните години, а догодина увеличението ще е по-съществено. Министърът припомня още, че непосредствено след встъпването в длъжност на правителството през май 2017 г. бяха значително повишени минималните размери на пенсиите за трудова дейност.

Нинова към възрастните хора: Знаем, че днес живеете трудно - имате нашата подкрепа

"Разбирам добре, че за много от възрастните хора животът не е лек. Наясно съм, че често сте изправени пред трудности и предизвикателства, които трябва да преодолявате", отбелязва министър Петков. По думите му желанието на социалното министерство е да се изгради устойчив модел, който да гарантира адекватен пенсионен доход, качествени социални услуги и спокойни старини.

"Усилията на правителството са насочени и към развитието на качествени и ефективни социални услуги в общността и в домашна среда, които имат ключова роля за подкрепа на възрастните и насърчаване на тяхното социално включване", се казва още в приветствието.

Президентът към възрастните хора: Дължим ви спокойни старини, в които няма място за страхове

От 1-ви септември започна предоставянето на лична помощ за хората с увреждания, съобразно индивидуална оценка на техните потребности. Към края на август в дирекциите "Социално подпомагане" са издадени близо 15 000 направления за ползване на лична помощ. Паралелно с това правителството осигури устойчивост чрез финансиране от държавния бюджет на услугите "личен асистент", "социален асистент" и "домашен помощник", които се ползват от над 12 000 възрастни в невъзможност за самообслужване.

Министърът очертава като приоритет и формирането на политики с акцент насърчаването на активния живот в добро здраве. За изпълнението на тази цел МТСП разработи Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България (2019-2030 г.), която беше приета от Министерския съвет през март тази година. "Основната задача, която си поставяме с този документ, е да се разработят адекватни мерки и действия за осигуряване на равни възможности за пълноценното участие на възрастните хора в икономическия и социалния живот на обществото", отбелязва Бисер Петков.

В същото време продължи и реализирането на първия план за изпълнението на Националната стратегия за дългосрочна грижа в периода 2018-2021 г. В плана е предвидено изграждането на 100 нови социални услуги, развитие на патронажна грижа за хора с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа, както и развитие на социални услуги в домашна среда. В началото на юли стартира изпълнението на схема по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домовете на над 17 000 нуждаещи се с увреждания и възрастни хора.

Министърът изразява уважение, признателност и благодарност към възрастните хора в България. "На тази важна за всички нас дата бих искал да изразя своята признателност към Вас за всичко, сторено през годините на Вашия активен живот, посветен на благото и развитието на България", посочва Бисер Петков.

"Благодаря за полезните уроци, които продължавате да ни давате всеки ден!", допълва министърът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама