Денят накратко - 1 октомври

19:00, 01 окт 19 25 2018 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Километрични опашки от тежкотоварни камиони на пунктовете с Турция и нечовешки условия за шофьорите; Кристалина Георгиева застана начело на МВФ; Мария Габриел получи пълна подкрепа за втори мандат като еврокомисар и още:

***

Пълна подкрепа за Мария Габриел 

Мария Габриел бе единодушно одобрена от ресорните комисии на Европейския парламент за комисар с ресор "Иновации и младеж". Изпитващите я изпратиха с аплодисменти и изтъкнаха колко е подготвена за мащабното портфолио, което ще управлява следващите 5 г. - образование, иновации, наука, младеж, култура и спорт.

***

Кристалина Георгиева начело на МВФ

Кристалина Георгиева встъпи в длъжност като управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Георгиева е първият ръководител на базираната във Вашингтон институция, който е родом от страна с развиваща се икономика и то спасявана със заем от фонда. Тя влезе на новото си работно място, облечена в народна носия. Преди това пък беше изпратена от екипа на Световната банка с бурни аплодисменти, българска народна музика и хоро, поведено от самата нея.

***

Пътуваме до Великобритания с международен паспорт

Българите, които планират пътувания във Великобритания през 2020 г., трябва да носят със себе си валиден международен паспорт с биометрични данни, препоръчаха от МВнР. Британското правителство планира постепенно да ограничи възможността за пътуване от и за Великобритания с лични карти през 2020 г, ако страната напусне Европейския съюз без споразумение, т.нар. Brexit без сделка, припомнят от МВнР. Все още не е обявено от кога ще влязат в сила новите изисквания.

***

СУ откри новата академична година

Започна новата академична година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.Броят на чуждестранните студенти в СУ нараства, като тази година е над 1300 души или 6% от общия брой на студентите. Причината е, че специалности на английски език не липсват. Гарантирано завършване на всеки студент няма", заяви ректорът на университета проф. Анастас Герджиков. Той опроверга твърдението, че ако студентът бъде скъсан, се губи и финансирането. Ректорът изтъкна, че тази година не намаляват желаещите да учат в най-старото висше училище.

***

Километрични опашки от тирове на пунктовете с Турция

Над 20-километрови опашки от товарни автомобили  има на граничните пунктове с Турция. За това алармираха превозвачи. Представители на сектора се оплакаха, че е невъзможно да работят нормално, като задържат тировете им с дни на границата, без да обясняват защо е необходимо това. Те заплашиха с блокади, ако не се вземат мерки. 

 

 

 

 

***

Пламен Георгиев подаде оставка, става генерален консул във Валенсия

Пламен Георгиев депозира оставката си за освобождаване като прокурор, считано от 2 октомври. Най-вероятно оставката ще бъде гледана на заседанието на Прокурорската колегия в сряда. Пламен Георгиев е получил одобрението на испанските власти и вече няма пречка да замине като консул във Валенсия. 

***

Полицията разследва побой в БНР

Образувано е досъдебно производство в Четвърто РПУ в София заради инцидент в нюзрума на БНР, при който има данни за пострадал журналист. По случая вече са разпитани свидетели. 

***

АЕЦ "Белене" с лиценз до края на годината

До края на годината или най-късно в началото на следващата година, Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) трябва да лицензира проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" с оглед промените в законодателството и изискванията на Европейската комисия. Председателят на агенцията Лъчезар Костов потвърди, че в "обозримо бъдеще, до месеци", ще бъде издаден необходимият лиценз.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама