Здравното министерство: Преместването на Центъра по наркомании в „Св. Анна“ е временно

14:27, 01 окт 19 25 1903 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преместването на метадоновата програма към Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм (ДПБЛНА) в УМБАЛ „Св. Анна“ – София е временна мярка до намирането на най-подходящото място за програмата. Това се посочва в позиция на Министерството на здравеопазването.

С цел осигуряване спокойствието на живеещите в района министерството е осигурило жива охрана и 24-часово видеонаблюдение. По същата причина от днес, 1 октомври, се затваря входът на УМБАЛ „Св. Анна“ откъм бл. 18 на жилищния квартал.

Освен това, след проведени срещи с органите на реда, здравното министерство има уверенията на 7-мо РПУ, на чиято територия се намира лечебното заведение, че ще бъде извършвано засилено наблюдение на района.

„Младост” на протест срещу Център по наркомании

Тези мерки са взети на фона на изразеното недоволство на жители на столичния кв. „Младост“, които излязоха на протест срещу откриване на Центърa по наркомании в двора на УМБАЛ „Св. Анна” между детските градини 117„Надежда”, 71„Щастие” и 11„Мики Маус”, и 118СУ „Людмил Стоянов” и Технологичното училище по електронни системи. Те алармираха, че разстоянието между центъра и входа на 11 ДГ „Мики Маус” е петдесетина метра.

На територията на София-град има общо 10 метадонови програми, които функционират от десетки години и не създават напрежение за обществото, припомнят от здравното министерство. Програмата  на територията на Окръжна болница е с работно време до 14.00 часа - т.е. в светлата част на деня. Дневно през лечебното заведение преминават не повече от двадесет пациенти.

Важно е да се знае, че пациентите, включени в метадоновата програма, са част от нея по собствено желание. Това са български граждани, които, както всички останали, имат право на адекватна медицинска помощ. Това са хора със семейства, деца и с постоянна работа. Всички те приемат необходимите им количества метадон на място и нищо не налага оставането им в болницата или в квартала. Метадонът е лекарство, притъпяващо абстинентните синдроми при хора, употребявали хероин. Приема се през устата по схема, както всеки един медикамент. Разликата е, че при пациентите, решили сами да лекуват своята зависимост чрез включване в метадоновата програма, необходимостта от подкрепата на обществото е от изключително значение както за тяхното лечение, така и за тяхната успешна социална интеграция.

Данните на МЗ показват, че за периода от съществуването на метадоновите програми в България до сега, броят на хероинозависимите е намалял с близо 10 пъти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама