Киев и проруските бунтовници се споразумяха за специалния статут на Донбас

11:42, 02 окт 19 / Свят 25 1306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Украинското правителство е подписало споразумения с украинските сепаратисти, Русия и европейските наблюдатели за приемане на закон за временен статут на контролираната от сепаратистите източна част на страната, проправяйки пътя към мирни преговори с Москва, предаде AP, цитирана от БТА.

Споразумението предвижда териториите, окупирани от сепаратистите, да придобият временно специален статут до провеждането на местни избори под наблюдението на ОССЕ. Ако наблюдателите преценят, че вотът е проведен в съответствие със стандартите на организацията и украинските закони, специалният статут ще бъде обявен за постоянен.

Стенограма на телефонен разговор потвърждава, че Тръмп е оказвал натиск върху Зеленски

Подписването на споразумението, известно като "формула на Щайнмайер" в беларуската столица Минск се приема като голяма стъпка на украинското правителство към решаване на конфликта в Източна Украйна, в който са убити над 13 000 души, а над 1 милион са изселени.

На пресконференция в украинската столица Зеленски заяви, че изборите ще се състоят едва когато Украйна си върне контрола над всички свои граници с Русия. „Няма да се произвеждат избори под дулото на пистолет. Няма да има избори, ако военните сили още са там“, каза украинският президент в отговор на критиките, че администрацията му се е огънала пред исканията на Русия.

Той подчерта също, че изборите ще се произведат по украинския закон, което значи, че до участие се допускат всички кандидати и политически партии. Сепаратистките лидери в миналото са се обявявали против тази идея, като са казвали, че няма да допуснат до участие украински партии с политици националисти. Както сепаратистите, така и украинските власти се съгласиха, че изборите ще се смятат за валидни, стига да бъдат обявени за свободни и честни от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), каза Зеленски.

Сепаратистите и правителствените войски също обещаха да изтеглят силите си от два района в Донецка и Луганска област в началото на следващата седмица.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова оцени като положително подписването на споразумението, известно като "формула на Щайнмайер", съобщава Интерфакс. Тя изрази надеждите си, че това ще допринесе за по-нататъшното прилагане на споразуменията от Минск. 

След съобщаването на новината стотици украинци се събраха на емблематичния Площад на независимостта в украинската столица, за да протестират срещу съгласието на Киев с плана на Щайнмайер. Протести имаше и в градовете Лвов, Харков, Мариупол. Решението предизвика остри реакции от страна на противниците на Зеленски. Според бившия държавен глава - Петро Порошенко, формулата на Щайнмайер всъщност е формула на Путин и реално подменя същността на Минските споразумения.

Зеленски подписа украинския закон за импийчмънт на президента

"Формулата на Щайнмайер" е разработена от бившия външен министър и настоящ президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Негова е идеята за даване на временен специален статут на сепаратистките територии да провеждането на избори по украинското законодателство, който да стане постоянен след вота, ако той бъде признат за легитимен от ОССЕ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама