Денят накратко - 2 октомври

19:00, 02 окт 19 25 3067 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Скандалите около Волен Сидеров не свършват, СЕМ глоби БНР с 27 000 лв., ВСС освободи Пламен Георгиев като прокурор...и още:

***

Сидеров пак с предизборни номера

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров направи сериозен скандал по време на участието си в предаването "Референдум" по БНТ във вторник вечерта, което беше посветено на местните избори. В него участие взеха и представители на ГЕРБ, БСП, ДПС, ВОЛЯ и НФСБ. Сидеров започна спор с депутата от ВМРО Юлиан Ангелов като каза, че кандидатът им за кмет на София Ангел Джамбазки е "гей, който трябва да оглави гей парада". От своя страна Ангелов го обвини, че е в неадекватно състояние. След словесен спор и обиди между двамата микрофонът на Сидеров беше спрян.Предаването беше спряно. Ръководството на СЕМ подкрепи БНТ и предаването „Референдум“ по казуса. От своя страна, Волен Сидеров посочи, че ще съди БНТ за нарушаване на споразумението с „Атака“ и настоя Добрина Чешмеджиева да му се извини

***

27 000 лв. глоба за БНР

СЕМ наложи две глоби на БНР. Едната санкция е в размер на 7 хил. лева за нарушаване на индивидуалната лицензия. Вторият акт е за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация, а санкцията е максималната- 20 хил. лева. Днес членовете на медийния регулатор обсъдиха проектобюджетите на БНР и БНТ за идната година, но не излязоха със становище, тъй като им е необходима допълнителна информация. „Генералните директори да заповядат да съгласуват с нас бюджетите. Ако е удобно да ги обяснят, защото не на нашия главен финансист ще задаваме въпросите по бюджетите на БНР и БНТ“, заяви Бетина Жотева.

***

Пламен Георгиев вече не е прокурор

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) освободи Пламен Георгиев като прокурор. За оставката гласуваха с пълно ефинодушие всички 9 присъстващи членове на колегията. Решението влиза в сила от днес. Правителството назначи бившия председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев за генерален консул на България в испанския град Валенсия.

***

Медицински надзор незабавно проверява всички тъканни банки

Всички тъканни банки, които вземат и съхраняват проби от пъпна връв, ще бъдат незабавно проверени от Изпълнителна агенция Медицински контрол. Целта на инспекциите е да бъде проверено дали се спазват изискванията на Закона за трансплантации на органи тъкани и клетки. Крайният срок за извършване на проверките е 8 ноември.

***

Спецоперация: ДАНС влезе в ДАИ-Пловдив

ДАНС провежда операция в Държавна агенция "Автомобилна администрация" в Пловдив. Служителите на целия отдел за издаване на лицензи са отведени на разпит, включително техният ръководител. Акцията, която се провежда под наблюдението на Специализираната прокуратура, е по сигнал на бизнесмен. Той се оплакал, че служители на ДАИ-Пловдив му поискали пари за издаване на лиценз.

***

Окончателно: "Volkswagen" избра Турция

Германският автомобилен гигант "Volkswagen" регистрира своя фирма за производство в турския град Маниса, който е близо до Измир. Фирмата се казва „Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.S.“. Нейният капитал е 943,5 милиона турски лири или 164,46 милиона долара. Заводът, който ще е 123-тият на "Volkswagen" в световен мащаб, ще обедини производството на средно големите седани Volkswagen Passat и Skoda Superb.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама