Изплуваха непоказвани кадри по случая "Полфрийман" (ОБНОВЕНА)

09:46, 03 окт 19 25 4034 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във вторник вечерта, дни преди Върхивният касационен съд да заседава по делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, в сайта за видеосподеляне Youtube се появи видеозапис от нощта на убийстовото на Андрей Монов, за което австралиецът е обвинен. За видеозаписите се говореше още по време на делото, но за първи път те стават публични. Все още не е ясно кой е авторът на видеото, нито как се е сдобил с тези записи.

Видеото е с продължителност 23 минути и показва кадри, заснети от камери в близост до мястото на убийството на студента Андрей Монов в нощта на 28 декември 2007 година в София. То е озаглавено "ИСТИНАТА за Джок Полфрийман." 

Видеото на места е неясно и с много лошо качество. Затова е разделено на две части. В първата към оригиналните кадри са добавени обяснителни надписи, оградени са фигурите на Полфрийман и на Монов и се проследява хронологията на събитията, заснети от камерите на кръстовището срещу църквата "Св. Неделя".

Авторът обяснява как е заснета появата на Джок Полфрийман, който се втурва да защити човек, нападнат от групата на Андрей Монов. Текстът към видеото пояснява, че първоначално самият Полфрийман е нападнат от групата и е повален на земята. Участниците в групата заобикалят Полфрийман и взимат камъни. Никой от тях не бяга, както по-късно е посочено в показанията им. След това австралиецът се опитва да избяга, но групата се втурва след него. До този момент никой от тях не е наранен от Полфрийман. По-ксъно се вижда мъж, който лежи на земята пребит и се твърди, че това е Полфрийман. Той е пазен от агресията на членове на групата на Монов от неизвестен мъж, който не е разпитан по делото.

Във втората част са показани само суровите кадри без монтаж и текст. 

 

Видеото казва, че най-важният въпрос е защо кадрите на бягащия Полфрийман се водят за изчезнали и не са приложени към делото за убийството на Монов, а тези от "Булбанк" не са изискани никога. Това обаче не е така. Преди седмица адвокатът на Джок Полфрийман - Калин Ангелов, сподели кадри от записите и потвърди, че са част от материалите по делото, но са били напълно игнорирани от съда.

"След като се запознах с материалите по делото, установих, че обществената оценка (хладнокръвен убиец) не отговаря на истината.
През онази трагична нощ Джок Полфрийман не е нападнал с намерение да убие 16 нищо неподозиращи младежи, с единствената цел да покаже на българското общество колко не го уважава (в какъвто смисъл е обвинението и присъдата му). Преди намесата на му, 13 от тези младежи нападат двама случайни минувача, като основно се съсредоточават върху един от тях (на картинката е червеното кръгче). Настигат го около входа на метрото при Булбанк, където го повалят на земята и започват да ритат и бият. Именно в негова защита се намесва Полфрийман.Интересно е че никой от групата по-късно не казва за това преследване", написа той във Facebook.

След като видеото се появи в социалните мрежи, Ангелов коментира, че то трудно може да се разбере от едно гледане. "Имайте предвид обаче, че тогава, през 2008г., защитата е видяла този запис само веднъж - в открито съдебно заседание, на лаптоп, в присъствието на абсолютно всички участници в процеса и никога не е имала възможността, с която съм се ползвал аз. Именно на база анализа, който направих мога спокойно да кажа - каквото и престъпление да е извършил Джок Полфрийман, то не е това за което лежи.

На база на появилия се запис адвокатът на Полфрийман поиска от Софийската градска прокуратура да сезира Върховния касационен съд с молба за възобновяване на делото за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г.

Към момента Джок Полфрийман се намира в Центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци, след като беше освободен предсрочно от затвора - 6 години преди изтичането на присъдата му. Австралиецът е настанен там, защото няма документ за самоличност, представен на българските власти. Това доведе до остра политическа реакция срещу съдебния състав, освободил Полджокфрийман.

Главния прокурор Сотир Цацаров поиска Върховният касационен съд да възобнови делото за освобождаването на Полфрийман, за да бъде преразгледано решението за пускането му. Заседанието на ВКС е насрочено за 7 октомври.

Междувременно Полфрийман поиска от Софийския градски съд да отмени една от забраните да напуска страната. В сряда Софийският градски съд обяви, че Полфрийман няма забрана за напускане на страната, защото тя е отпаднала в момента, в който присъдата му за убийство е влязла в сила. Разпореждането на съда е окончателно.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама