БСП пита защо са намалени парите за заплати на медиците

11:16, 03 окт 19 / Политика 25 1900 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От “БСП за България“ настояват за ясен отговор от правителството защо отпуснатите 50 млн. лева за увеличаване на заплатите на специалистите по здравни грижи са намалени на 6 млн. лева с постановление на Министерския съвет, съобщи БНР.

Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов заяви, че направеното е в противоречие с казаното от премиера Бойко Борисов.

"Думите "има 50 млн. лева в системата" бяха използвани като аргументи от управляващите до миналия месец. Ние искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването, ако всичко това е истина, а то е истина, какви са причините за това и от Министерския съвет - какво е неговото отношение към сериозния проблем, който довежда до рязкото изтичане на кадри от страната“, попита проф. Михайлов.

София с 25 нови линейки

Припомняме, че след серия от протести на медицински сестри през пролетта, на 10 април правителството отпусна 50 млн. лв. за повишаване на заплатите. Така на практика от 1 юни минималната работна заплата за медицинските сестри трябваше да стане 950 лв. Те обаче алармираха, че това не се е случило.

Очаква се днес здравният министър Кирил Ананиев да коментира темата при посещението си в Александровкса болница.

Междувременно на 7 октомври се планират нови мащабни протести на здравните специалисти за по-добро заплащане и условия на труд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама