Близо 4 млрд. долара са изтекли от Хонконг към Сингапур заради протестите

12:07, 03 окт 19 25 2299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хонконг може би е загубил депозити в размер на 4 млрд. долара, които са отишли в конкурентния финансов център Сингапур между юни и август с оглед на ескалиращите политически протести в китайската автономна зона, показват изчисления на банката Goldman Sachsс.

"Въпреки това банковата система на Хонконг все още има достатъчно ликвидност в хонконгски долари, както и в чуждестранните валути, но тези данни е малко вероятно да намалят опасенията на инвеститорите относно отлива на средства от Хонконг", посочват анализаторите на американската банка.

Китай отбелязва 70 години от обявяването на народната република

Антиправителствените протести обхванаха Хонконг през последните четири месеца, като насилието сякаш ескалира през настоящата седмица в момент, когато Китай, който възобнови управлението на територията през 1997 година, празнува 70-годишнината на Народната република под управлението на Комунистическата партия.

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу протестиращи

През август депозитните запаси в Хонконг възлизаха на 13,6 трилиона хонконгски долари (около 1,75 трлн. щатски долари), според данни на компанията Refinitiv Datastream. Но депозитите в хонконгски долари спаднаха през август до най-ниско ниво от повече от година, докато спестяванията в щатски долари се покачиха.

Въпреки това Хонконгската валутна администрация (или местната централна банка HKMA) настоя в понеделник, че тези колебания са „нормални“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама