Защитници на Костов: Редколегията на „Хоризонт“ е оказвала натиск над журналисти

13:09, 03 окт 19 25 1861 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Председателят на СЕМ София Владимирова покани на среща представители на протестиращите пред сградата на регулатора в защита на изпълнителния директор на БНР Светослав Костов, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Пред членовете на регулатора Дарина Григорова от радиосдружение „Подкрепа БНР“ заяви, че протестиращите искат СЕМ да провери всички факти по случая преди да отстрани Светослав Костов. Според нея акцията срещу директора е вследствие на реформите, които той иска да направи в радиото.

Смятаме, че нито един генерален директор няма мотиви да спре сигнала. Търсим мотивите за това деяние и смятаме, че зад тях стоят хора, които искат да упражняват натиск както върху СЕМ, така и върху БНР. Някой иска да властва, но без отговорност. Искам да знам какво се случва и кой стои зад това преди да бъдат налагани наказания“, заяви Григорова.

Подкрепящите Костов питат саботаж ли е спирането на БНР

Тя посочи, че на протеста, организиран пред БНР на 13 септември след спирането на сигнала, е имало петима души и подчерта, че те не представляват цялата медия. „Имаше една много добре организирана акция, която се скри зад свободата на словото. Преди това премиерът заяви пред медиите някои неща, които не бяха приятни за част от работещите в БНР“, заяви тя.

Григорова подчерта, че редколегията на „Хоризонт“ не представя цялата медия. „Документът, който представи редколегията, е подписан под натиск – казаха ми за това. Хората се страхуват. Те са направили забележки по това становище, но те не са били взети под внимание. Върху тези хора е направен натиск именно от тази редколегия. Те се свързаха с нас, но се страхуват да говорят, защото са притискани и тормозени“, категорична е тя.

От СЕМ припомниха, че са изпратили твърденията на редколегията на прокуратурата, но регулаторът не е разследващ орган и не може да каже кой е прав и кой – не.

Директорът на БНР Светослав Костов: Не мисля, че има напрежение в радиото

Протестиращите зададоха и няколко въпроса – при хипотетично отстраняване на генералния директор кой ще внесе бюджета на БНР, как ще бъде избран следващият и кой гарантира, че и той няма да бъде поставен под натиск. Те припомниха още, че именно членовете на СЕМ са избрали генералния директор, на когото сега искат оставката. И призоваха регулаторът да изчака да види всички факти и чак тогава да взима решения. Протестиращите поискаха и втори шанс за Костов.

От своя страна, София Владимирова подчерта, че СЕМ никога не се е намесвал в оперативната работа на БНР. „СЕМ не управлява БНР. За никой от нас ситуацията не е лесна – едни журналисти казват, че не могат да продължат да работят, ако Костов остане директор, а други – че няма да останат, ако той се махне“, коментира тя.

Владимирова обясни, че към този момент не е ясно дали СЕМ ще прекрати мандата на Костов. Това ще стане след гласуване на всички членове на регулатора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама