Денят накратко - 3 октомври

19:00, 03 окт 19 25 2920 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Как продължава сагата с БНР, какви нови подробности изплуваха около случая с Джок Полфрийман и още:

***

ЦИК показа бюлетините за местните избори

ЦИК показа образците на бюлетините за местните избори. Най-дълга и най-широка е листата за избор на общински съветници. Тя ще съдържа имената на всички съветници и широка заради необходимостта да се прави преференциален вот, като най-вероятно тя ще трябва да се прегъва поне четири пъти. Освен имената на кандидатите и партиите, в бюлетините има и квадратчета с опцията "Не подкрепям никого".

***

Иван Гешев - количество и качество на работа

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов има съмнения за качеството на работа на Иван Гешев и поиска от главния прокурор Сотир Цацаров конкретни данни, които да свидетелстват за дейността му. В отговор Гешев заяви, че няма притеснения за работата си и отбеляза, че ВСС му е дал максимална оценка. По думите на Гешев единственото му обяснение за поведението на Панов е, че има фиксация към поста на главния прокурор. Повече по темата прочетете в акцента на деня.

***

Служители на БНР "натискат" СЕМ в защита на Костов

Малцина служители в БНР излязоха в подкрепа на изпълнителния директор на медията Светослав Костов. Те поискаха медийният регулатор да провери всички факти по случая преди да отстрани Костов от длъжност. Според тях зад спирането на БНР стоят хора, които се опитват да упражняват натиск върху Костов и СЕМ. Те отбелязаха, че редколегията на "Хоризонт" не представялява цялата медия и дори съобщиха, че нейни членове са оказвали натиск върху журналисти. Протестиращите попитаха също при хипотетично отстраняване на генералния директор кой ще внесе бюджета на БНР, как ще бъде избран следващият и кой гарантира, че и той няма да бъде поставен под натиск. От СЕМ приеха протестиращите и изслушаха техните искания, но определиха поведението им като натиск срещу регулатора, който следващата седмица трябва да реши съдбата на Костов. Междувременно анкетната комисия в парламента, която нищи казуса около БНР проведе първото си заседание. Членовете на комисията заговориха и за промяна в законодателството, с които да се избегне натрупването на финансов дефицит на националните медии. На следващото заседание на комисията, което ще бъде на 10 октомври, членовете ѝ ще изслушат главния прокурор Сотир Цацаров.

***

Изплуваха непоказвани кадри по случая "Полфрийман"

Дни преди ВКС да заседава по делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман от затвора на бял свят се появиха кадри от нощта на убийството на Андрей Монов, за което австралиецът бе осъден на 20 години затвор. Видеото, чийто автор е неизвестен, претендира че показва "истината" за случилото се на 28 декември 2007 г.  - австралиецът е действал при самоотбрана. Записите са с лошо качество и затова на места са придружени от обяснителни бележки. Въпреки това оригиналите са били част от делото срещу Полфрийман, но според защитникът му не са взети под внимание от съда. Появата им сега дава мотив на адвоката на австралиеца Калин Ангелов да поиска  от Софийската градска прокуратура да сезира Върховния касационен съд с молба за възобновяване на делото за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. 

***

Орязаха парите за заплати на медицинските сестри

Средствата за увеличение на заплатите на медицинските сестри са намалени от 50 на 6 млн. лева. Разминаването в средствата министърът обясни с това, че правителството е гласувало увеличение до 50 млн. лв., а не с 50 млн. лв. По думите му за повишението на възнагражденията на медицинския персонал и за болнична дейност на всички лечебни заведения са осигурени общо 86 млн. лева. Междувременно на 7 октомври се планират нови мащабни протести на здравните специалисти за по-добро заплащане и условия на труд.

***

Разбиха група, отнемала имоти от възрастни хора

Петима души са задържани при операция на МВР и прокуратурата в столичните квартали “Орландовци“ и “Малашевци“. Разбита е престъпна група, която е отнемала насилствено имоти на възрастни хора. Групата е от лица с цигански произход, а най-често жертвите им са имали психични заоблявания, проблеми с алкохола или не са имали близки роднини. Лидерът на групата е ромски барон по прякор "Начо".

***

Нападение в Париж

Четирима полицаи бяха убити с нож при атака в Париж. Нападателят е техен колега, който впоследствие е застрелян от силите на реда. Разследва се версията за личен конфликт.

 

***

Да докоснеш небето

Алпинистът Атанас Скатов изкачи десети осемхилядник - вр. Дхаулагири в Непал. Скатов се стреми да стане първият българин с т.нар. Хималайска корона - отличие за онези, които са успели да изкачат 14-те най-високи върха в света. Най-близо до това постижение беше Боян Петров, който преди година изчезна при опита си да изкачи 11-ия си осемхилядник.

***

Пласидо Доминго напуска операта в Лос Анджелис

Известният оперен певец Пласидо Доминго подаде оставка като генерален директор на операта в Лос Анджелис, където работи повече от 20 години заради обвинения в сексуален тормоз. В началото на септември група жени обвини певеца в сексуален тормо, но 78-годишният Доминго отрече всички обвинения. Тенорът обясни, че обвиненията, повдигнати срещу него в пресата, създават атмосфера, в която му е трудно да работи. 

 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама