Белите дробове на пушачи на електронни цигари - като изгорели от отровни газове

20:40, 03 окт 19 25 2144 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Биопсии от 17 души, засегнати от епидемията в САЩ от белодробни заболявания в резултат на употребата на електронни цигари, разкриват поражения, сходни с тези от излагането на вредни токсични газове, съобщиха световните агенции, позовавайки се на публикация в списание "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин", пише БТА.

Изследването, направено от патолози от клиниката "Мейо", същевременно не открива данни за една от първоначално допуснатите диагнози - рядка форма на пневмония, известна като липоидна, която се причинява от вдишването на масла и есенции. Специалистите не са наблюдавали поражения на тъканите в резултат на натрупването на мастни вещества.

"Въпреки че не можем да изключим потенциалната роля на липидите, не открихме нищо, което да насочва към проблем, причинен от натрупването им в белия дроб", казва Брандън Ларсън от изследователския екип.

"Допускаме по-скоро, че става въпрос за преки химически поражения, подобни на наблюдаваните в резултат на излагане на токсични изпарения, отровни газове и токсични агенти", допълва патологът.

Пробите са взети от 17 души, двама от които са починали.

Над 70% от случаите касаят използването на електронни устройства за вдишване на тетрахидроканабинол (THC) - психоактивната съставка на канабиса.

Здравните власти на САЩ разследват от юли причините за епидемията от белодробни заболявания в резултат на употребата на електронни цигари, засегнала над 800 души, предимно млади мъже, и причинила 16 смъртни случая.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама