Анкетната комисия по казуса „БНР“ вика Цацаров на изслушване

15:03, 03 окт 19 / Политика 25 1985 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Създадената от парламента временна комисия по казуса „БНР“ проведе първото си заседание, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Членовете на комисията учредиха и приеха правилата на работа на органа за следващите заседания.

Комисията бе съставена заради спирането на сигнала на програма „Хоризонт“ и опита да бъде свалена от ефир журналистката Силвия Великова. Тя има за задача да проучи защо и кой заглуши радиото и има ли политически натиск над журналисти в националната медия.

Следващо заседание е насрочено за 10 октомври. На него ще бъде изслушан главният прокурор Сотир Цацаров, който трябва да представи данни относно следствието в БНР. Спрямо това, което разкрие обвинител №1, ще бъдат привиквани на разпит представители на КРС, СЕМ, ръководството на националното радио, подкрепящите и противниците на генералния директор Светослав Костов.

Членовете на комисията заговориха и за промяна в законодателството, с които да се избегне натрупването на финансов дефицит на националните медии. Това според тях би могло да се случи ако бюджетът бъде ясно разпределен – каква част да бъде разходвана за култура, спорт и др. След като се надвиши бюджетът за съответното звено, отговорност да носи ръководството.   

Когато има финансов дефицит, ти ставаш зависим. В момента БНР и БНТ са финансово зависими от държавата, защото имат голям дефицит“, заяви председателят на временната комисия Тома Биков. Според него до това се е стигнало заради безконтролно и неефективно харчене на средства.

Първо заседание на анкетната комисия по казуса „БНР“

Първоначално историческото 5-часово спиране на сигнала на радиото се оправдаваше с „техническа профилактика“, докато прокуратурата не установи, че заглушаването няма общо с техническите параметри. Вчера СЕМ наложи глоба на БНР в размер на 27 хил. лева -  за нарушаване на индивидуалната лицензия и за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация. Регулаторът очаква до края на седмицата и оставката на генералния директор Светослав Костов.

Междувременно тече и одитът на Сметната палата, който проверява управлението и разходването на бюджетите при последните двама директори – Александър Велев и настоящия Костов.

Анкетната комисията към парламента се състои от 10 членове – по двама от всяка парламентарна партия. Председател на групата е депутатът от ГЕРБ Тома Биков, а негов заместник Александър Симов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама