Не се очаква скок на горивата до Нова година

15:03, 03 окт 19 25 1888 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"До Нова година няма причини за поскъпване на горивата", заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

„Смятам, че нито избори, стачки, „жълти жилетки“ и протести на малки производители ще доведат до скок на горивата“, категоричен е Терзиев, цитиран от БГНЕС.

САЩ обвиниха Иран за атаките по петролни обекти в Саудитска Арабия

Според него най-лошото и притеснителното на световните пазари е минало и не се очакват резки пикове, регистрирани в средата на септември. Терзиев представи графика, според който ценовите пазари се движат плавно и не се виждат резки движения.

На 16-ти септември цените на петрола се повишиха рекордно след атака срещу две петролни рафинерии в Саудитска Арабия. Американският президент Доналд Тръмп обвини за нападенията Иран и предизвика нови опасения, че военен удар срещу страната е неизбежен.

Цената на нефта скочи с 13,8%

Фючърсите “Брент“ скочиха с 12 долара в първите минути на търговията – най-големият скок от създаването им през 1988 г. Това е увеличение с 20%, докато западно-тексаският суров петрол скочи с повече от 8 долара или с 15%.

Атаката от страна на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хусити срещу двете саудитски рафинерии на държавната „Арамко“, ефективно блокираха 6% от световните доставки на петрол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама