Акцент на деня: Фонов шум ли е дискусията около Гешев?

17:30, 03 окт 19 25 5495 Шрифт:
Автор: eDesign

Изкуствено създаден фонов шум ли е дискусията около Иван Гешев? Това е въпросът.

Съмнения за качеството на работа на Иван Гешев се породиха у председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и това бе причината той да поиска от главния прокурор Сотир Цацаров конкретни данни, които свидетелстват за дейността му.

Панов изпрати писмо до Цацаров, в което посочва, че за обективна преценка на професионалните и делови качества на кандидата за длъжността главен прокурор трябва да се формират непосредствени впечатления от нивото на правните му познания, умения и лични способности, проявени при изпълнение на функциите му.

Панов обръща внимание, че докладът на Комисията по атестирането и конкурсите при Прокурорската колегия на ВСС отразява обема на дейността на Гешев само в количествен аспек, но липсва каквато и да е информация за качествения аспект на извършената от него работа.

Съдия Панов иска допълнителни данни, за да се обоснове тази оценка.

Според него е необходимо да се даде информация относно броя внесени в съда обвинителни актове, изготвени от Гешев за периода от май 2012 г. до 19.07.2016 г. Според него фактът, че тогава той е заемал длъжността прокурор в СГП предполага, че внесените от него обвинителни актове са по дела с по-висока сложност.

В отговор на Панов Гешев каза:

''Не се притеснявам от работата си. Оценката за работата на един прокурор в крайна сметка дава съдът. След като имам над 233 лица, значи съдът ми е дал отлична оценка с това, че по мои обвинителни актове са осъдени такъв брой лица. Това е оценка не само за количеството, но и на качеството за свършената от мен работа.''

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев допълни, че ВСС е приел максимална комплексна оценка от периодичното му атестиране, което означава, че съдебният орган е установил, че той притежава високи професионални качества.

"Нямам представа защо се интересува. Единственото ми обяснение е, че през годините мислех, че той има фиксация върху г-н Цацаров. Сега започвам да си мисля, че той има фиксация в длъжността главен прокурор. А защо – трябва да питате него", коментира той.

"Който и да беше на моята позиция, това напрежение щеше да го има, след като не е от кръга на хора, които генерират това напрежение'', заяви Гешев и посочи, че в случая не става въпрос за принципно поведение, а точно обратното - за безпринципно.

Сегашният главен прокурор Сотир Цацаров е основната движеща сила зад кандидатурата на Иван Гешев. Той започна да защитава своя фаворит за наследник преди две години, а през юли участва официално и в подписката за издигането му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама