Наградиха млади български учени

21:49, 03 окт 19 / Култура и наука 25 2391 Topnovini
Снимка: БАН
1

Как изглежда първият български електронен калкулатор и кой създава роботи от ново поколeние? Всички тези наши постижения са събрани в изложба на Българската академия на науките по повод рождения й ден. Институцията навършва век и половина.

До 14 октомври посетителите на експозицията на Моста на влюбените при НДК могат да научат повече за  българския компютър „Витоша", както и за най-съвременната научна апаратура у нас. Като част от тържествата за рождения ден бяха отличени и млади учени с огромен принос в науката.

Един от тях е д-р Йордан Георгиев. Той е биохимик с докторска степен. Десетки негови публикации са намерили място в престижни научни доклади. Ръководител е на изследователски проекти. Д-р Йордан Георгиев е само на 30 и вече е университетски преподавател.

„Удовлетворението идва от това, че се занимавам с нещо полезно за хората! Тези неща ми дават един кураж, един стимул, една енергия, защото няма да ви лъжа – в България да си учен е много трудно”, разкрива биохимикът. За своите 30 години е успял да специализира в Германия, Япония, Чехия, Норвегия. Но винаги се връща в България. „Когато отида там, видя, че всичко е подредено и организирано, и започва веднага в мен една носталгия и едно желание да покажем, че и ние не сме по-лоши от тях, че ние също можем!!”, казва Йордан.

БАН чества 150 години от основаването си

Заради постиженията си е получавал десетки отличия. Последното е за мащабен проект, върху който работил година и половина. Д-р Георгиев изследва  растението „орфеево цвете” – рядък защитен вид, който расте само в Родопите и Стара планина. И  той стига до важно откритие, че с екстракт от растението могат да се лекуват много заболявания като инфекциозни, туморни и автоимунни.

По повод рождения си ден БАН стартира и дарителска кампания за набиране на средства за основен ремонт на сградата им, която е паметник на културата, построен преди близо век.

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 88 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.