Андрей Делчев: Пълненето на газови бутилки на газстанциите крие сериозен риск

09:46, 04 окт 19 25 2007 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) предупреди, че отпадането на забраната газовите бутилки да се пълнят на газстанциите може да застраши сигурността на гражданите, тъй като контролът при пълненето им ще бъде занижен.

Андрей Делчев: Горивата у нас може да поскъпнат с от 5 до 10 стотинки за литър

От организацията коментираха готвените от икономическото министерство промени в Закона на горивата, свързани с пропан-бутана. С поправките има опасност да се улесни контрабандата и да се легализира част от сивия сектор, посочи изпълнителният директор на асоциацията Андрей Делчев. 

''Основният проблем, който е свързан с газовите бутилки в страната е фактът, че те в момента се пълнят на доста нерегламентирани места. Това са газостанциите, където се пълни газ, което е абсолютно нерегламентирано и забранено. Една газова бутилка следва да се напълни в данъчен склад, където се извършва проверка относно безопасността й, тества се и също така се пълни в едни безопасен обем, който при разширение не крие риск от взрив. Докато една бутилка напълнена в газстанция, тя се пълни от колонката - няма кантар, на който да се измери каква е тежестта й, в повечето случаи тя се препълва, което крие сериозен риск от взрив, когато например температурата се повиши'', каза Делчев. 

Андрей Делчев: Трудно ще се избие инвестицията за държавни складове за горива

„Връщането на възможността да се пълнят битови газови бутилки на газстанции е огромно връщане назад, крие много сериозен риск. Освен това крие много възможности за укриване на данъци – т.е. уврежда фиска, уврежда обществото, уврежда бизнеса. Не можем да разберем защо се прави това, което близо 10 г. беше норма, абсолютно необяснимо е за нас“, заяви пред БНР Делчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама