Теменужка Петкова: Енергийната ни система е готова за работа при есенно-зимния условия

09:48, 04 окт 19 / Политика 25 1965 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''През последните 4 години Министерство на енергетиката извършва регулярни проверки относно готовността на електроенергийните предприятия за работа при есенно-зимни условия.'' Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти по време на  конференция за енергийна и градска киберсигурност.

В момента също тече такава проверка, а според първоначалните резултати от нея системата е стабилна, а енергийните предприятия са в много добро състояние и имат необходимата техническа готовност да посрещната падането на температурите.

''Към настоящия момент колегите извършват проверка в 3-те ЕРП-та и в Електроенергийния системен оператор ЕСО'', обясни министър Петкова, цитирана от Dariknews.bg и подчерта, че тя още не е приключила, а данните от нея са първоначални.

Зелена светлина: АЕЦ "Белене" с лиценз до края на годината

Енергийният министър посочи още, че продължава да се търси възможност за прекратяване на дългосрочния договор за изкупуване на електрическа енергия с „Контур Глобал“, а причина за това са резултатите от икономическите анализи.

Теменужка Петкова отбеляза и подобряващото се финансово състояние на ТЕЦ ''Марица-Изток 2''.

Петкова допълни, че процедурата за АЕЦ „Белене“ е на етап заявление за участие за избор на стратегически инвеститор. „Сега се прави анализ, до края на месец ноември ще бъде готова кратката листа с компаниите, които може да се водят преговори. Към тях ще бъде подадена покана за предоставяне на обвързваща оферта и след това ще започнат и преговори по същество“, обясни Теменужка Петкова.

На 24 септември беше съобщено, че със заповед на министър Теменужка Петкова експерти от Министерството на енергетиката ще проверят готовността на енергийните дружества за предстоящия зимен сезон. Традиционните проверки имат за цел да намалят неблагоприятните последствия от природни бедствия и аварии през есенно-зимния период. Те започват от 24 септември и ще продължат по график до 11 октомври 2019 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама