„Обединени патриоти“ настояват да отпадне външното финансиране на магистратите

10:44, 04 окт 19 / Политика 25 1987 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Обединени патриоти“ внасят промени между първо и второ четене в Закона за съдебната власт, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Промените са свързани с начина на финансиране на магистратите и са вследствие на скандала около убиеца Джок Полфрийман и делото му във ВКС.

Джок Полфрийман няма забрана да напуска страната

Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов заяви, че тези промени са необходими след последния скандален случай, в който се оказва, че магистратът Калин Калпакчиев, който освободи Полфрийман, има много видими следи на БХК в биографията си. „Чрез тази промяна смятаме, че ще се повиши независимостта на българския съд“, коментира той.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че предложението е свързано с една порочна практика, на която трябва да се сложи край. „В противен случай някоя сутрин можем да се събудим и да видим, че някоя съдебна организация и НПО е финансирана от Камерун, Того, Северна Корея или Саудитска Арабия. И по този начин тя прокарва едни по-меки решения в съдебната зала по отношение на представителите на тези държави или на представителите на исляма“, заяви той.

Патриотите предлагат нов член, в който се забранява магистратите да получават имуществени и финансови дарения, освен от следните източници - членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, както и средства по програми и фондове на Европейския съюз или по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама