Ананиев: Борисов не е лъгал медицинските сестри

11:13, 04 окт 19 / Политика 25 2697 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз. Това каза от трибуната на парламента здравният министър Кирил Ананиев във връзка с изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, че премиерът е излъгал медицинските сестри за увеличението на заплатите им, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

86 млн. лв. бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях отидоха за заплати. С отчета за септември ще видим реалните цифри, тъй като тези отчети се дават на тримесечие“, заяви Ананиев.

Той посочи, че е факт, че НЗОК е осигурила 50 млн. лв., тъй като за това има решение на Надзорния съвет и има анекс към рамковия договор.

Нинова пита Борисов защо излъга медицинските сестри

„Когато отпуснахме първите 30 млн. лв., достигнахме едно ниво на финансиране на дейностите извън задължителното здравно осигуряване. Понеже протестът продължи да се провежда, правителството взе решение, че трябва да подкрепи медицинските сестри, като предостави допълнително до 50 млн. лв.“, подчерта Ананиев и посочи, че тогава се е установило, че тези 6 млн. лв. са били единствената възможност.

Здравния министър обясни, че НЗОК е инструментът, с който парите достигат до всички лечебни заведения. „Министерството има договор само със 147 лечебни заведения и няма как да подкрепим всички медицински сестри в държавата. Това решение е взето съвсем аргументирано и точно от нашите колеги от НЗОК“, заяви Ананиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама