Измислиха начин да разчетат овъглени свитъци от изчезнал град

20:40, 04 окт 19 / Култура и наука 25 1901 Topnovini
1

Учени от университета в Кентъки измислиха начин да разчетат свитъци, които са се запазили при изригването на Везувий през 79 от н.е.

Новият подход включва използването на изкуствен интелект и високоенергийно рентгеново лъчение, съобщава „Гардиън”.

Експертите ще проучат два навити овъглени свитъка – част от колекция от 1800 древни документа. Останките от библиотеката са били открити през 1753 г. по време на разкопки в древния римски град Херкулан, който подобно на Помпей е унищожен по време на изригването на вулкана. Свитъците са се намирали сред руините на вила, за която се предполага, че е принадлежала на тъста на Гай Юлий Цезар.

Откриха тяло на 2 000 г. на загинал в изригването на Везувий

Опитите да се разгърнат свитъците ги унищожило почти напълно или мастилото по тях избледняло на въздух. Използването на рентгенови лъчи се е смятало за съмнителен подход, тъй като в мастилото има въглен, който при снимка не създава контраст между текста и хартията.

В същото време в мастилото са открити следи от олово, но количеството метал е било толкова малко, че не било възможно да се разчетат надписите само с помощта на текста, получен при рентгенографията.

Новият подход се състои в това, че изкуственият интелект ще анализира рентгеновите снимки, като разкрива малките разлики (например измененията в структурата на влакното на папируса) между участъците, където има мастило и празната хартия. В момента системата преминава тестове с образци на текст, видим с невъоръжено око. Изследването на самите свитъци ще започне в близките месеци.

 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 86 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.