НОИ: От 1 юли 2020-а очакваме ръст от 6,6% за пенсиите

16:24, 04 окт 19 25 2401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управителят на НОИ Ивайло Иванов е разяснил пред пенсионерски организации хода на актуалната бюджетна процедура и стъпките за предвиденото осъвременяване на пенсиите по т.нар. швейцарско правило от 1 юли 2020 г., което би било 6,6% при сегашните допускания за стойностите на инфлацията и нарастването на средния осигурителен доход за страната за предходната година. Това съобщиха от пресцентъра на НОИ.

Ивайло Иванов и експертен екип на института са се срещнали с представители на Националния комитет по проблемите на възрастните хора, който обединява Съюз на пенсионерите 2004 - обединени, Българска асоциация на пенсионерите - обединени, Национална инициатива "Социална солидарност", Съюз на офицерите и сержантите от запаса, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите.

Тези организации са представили пред специалистите от НОИ пакет от идеи за преизчисляване на пенсиите, съпроводено с преразглеждане на минималната пенсия за изслужено време и възраст и на прилагания максимален размер за получаваните една или повече пенсии, както и за осигуряване на източници за повишаване на приходите във пенсионните фондове на държавното обществено осигуряване.

"Мнозина смятат, че е необходимо повишаване на пенсиите по пътя на преизчислението им, но на каква база това може да стане е въпрос на финансови разчети и възможности на бюджета", е обобщил Иванов, като се е ангажирал анализите и изчисленията на НОИ по темата да бъдат на разположение на пенсионерските организации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама