Проф. Коста Костов: Крахът на здравеопазването ни е близо

10:15, 05 окт 19 25 2301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Опряхме до момент, в който всички трябва да се обединят за една промяна в системата на здравеопазването, защото крахът е близо'', това коментира в ефира на bTV националният консултант по пулмология проф. Коста Костов.

По думите му случващото се в момента с медицинските ни сестри е демагогия. Той е на мнение, че заслужават уважение, защото трудът им е тежък, а никога досега не са били оценени по достойнство.

Останаха ли излъгани медицинските сестри?

„Има едно прехвърляне на отговорност, даване на едни средства, които потъват в болниците без абсолютно никаква сигурност, че те ще постъпят при медицинските сестри. Не е ясно дали най-ощетените ще получат това, което очакват”, на мнение е проф. Костов.

''Лично аз не виждам воля и усилия за справяне с проблемите. Не виждам дори визия на сменящите се министри, която да даде на нашето съсловие път към излизане от тази криза. Смятам, че се тупа топката. Бързите смени на министри устройват системата'', смята проф. Коста Костов.

Ананиев: Няма основание да подавам оставка

„Повечето от тези, които виждам на този пост, познават много добре проблемите ни, но никога не проявиха смелост да ги заявят”, допълни той, давайки пример с Илко Семерджиев, който по думите му познава системата в дълбочина.

„Не смятам, че сегашният министър Кирил Ананиев е убедителен в това, което прави. Не виждам заявяване на бъдеща стратегическа обосновка на промените, които той трябва и изисква да се направят в системата”, каза още проф. Костов.

Той е на мнение, че цялото съсловие е жертва на негативно отношение от страна на обществото, което е настройвано да мисли по този начин. Проф. Коста Костов заяви, че ще се противопостави на опитите да се имитира промяна с въвеждането на застрахователни фондове.

Намалени са парите за заплати на медицинските сестри

„Монополът на Касата трябва да се запази, но заедно с това трябва да има доброволни осигурителни фондове, а не застрахователни”, смята той.

По думите му е време в парламента да се създаде специална комисия, извън здравната, която да се заеме с проблемите на българското здравеопазване, и която да включва професионалисти, пациентски организации, представители на партиите и на синдикатите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама