Какво заявиха кандидатите за кмет на София в първата публична дискусия със студенти?

17:15, 05 окт 19 25 3171 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Днес в Аулата на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се проведе първата публична дискусия между кандидатите за кмет на Столична община и студенти, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. 

В дискусията участие взеха  гражданският кандидат за кмет Мая Манолова, Ангел Джамбазки от ВМРО, Борис Бонев от "Спаси София", Борислав Игнатов - „Демократична България” и Елен Герджиков (Председател на Столичния общински съвет), който отговаря от името на г-жа Йорданка Фандъкова.

Преди началото на дискусията Студентският съвет към Софийския университет пожела на участниците един конструктивен диалог, който да бъде  пример за активното участие на младите хора в политическата дискусия на обществото.

Участниците представиха пред студентите основните си идеи за това как София да стане по-добро място за живеене.

Кандидати за кметове на столицата седнаха в инвалидни колички

''Много ми е приятно да съм тук, в залата, в която съм бил дипломиран, и да имам възможността да говоря пред студенти, които се интересуват от това какво ще се случи в града, в който живеят. Важно е да се гласува и участва'', заяви Борис Бонев, който се изправи пръв пред препълнената зала. 

''През Последните години ''Спаси София'' се занимаваше с проблемите на града, на градския транспорт без да има инструментите, парите и властта да го направи, само и единствено, защото сме много млади, амбицирани, знаещи, подготвени хора, които не си позволяват да се оправдават с това, че някои неща няма как да се случат. За това решението да се кандидатирам за кмет на София не беше спонтанно. То беше плод на дълги анализи, дълга подготовка, включително и написването на най-дългата предизборна програма някога в историята на София'', заяви той.

''Използвам възможността да благодаря за цялата подкрепа, която студентите оказаха на ''Спаси София'', конкретно за въвеждането на нощен градски транспорт – проект, който общината отказваше да въведе в продължение на няколко години. Благодарение на вашата подкрепа, благодарение на студентите и подписите, които успяха да съберат, днес имаме нощен градски транспорт. През годините сме работили много за подобряване на транспорта към Студентски град'', каза Бонев. 

"Спаси София": Ремонтът на "Граф Игнатиев" е най-големият провал от серията ремонти

''Ще дам само още един пример, който е показателен всъщност за нивото на внимание и уважението, което се проявява от Столичната община към случващото се в града – отправихме предложение за поставянето на навес на изключително натоварената спирка на градския транспорт на метростанция Г. М. Димитров. Много бързо получихме становище от Дирекцията на общината и от Център за градска мобилност, че това има как да стане, трябва да стане и вече осем месеца нищо не се случва. Ето тези малки неща ясно говорят на какъв тип управление и отношение сме свидетели. Това е нещо, което аз не искам да се случва в този град. Общината трябва да бъде институция, която е приятел на гражданите, която решава проблемите, а не чака някой да й даде сигнал'', категоричен беше той. 

Гражданският кандидат за кмет Мая Манолова се изправи пред студентите с думите, че е изключително вълнуващо да говоря от най-високата трибуна на България  - Аулата на Софийския университет, като заяви, че ще бъде максимално честна.

''Кандидатирам се за кмет на София, защото не ми харесва градът и начинът, по който се управлява, защото както виждате, София е непочистена, презастроена, диша се много трудно. Моделът, който управлява нашият град изпитва всеки един от вас върху гърба си и не е нужно подробно да го обяснявам. Моите приоритети на първо място са София – светла, София – чиста, София – зелена. София – светла, защото схемите не обичат тъмнината. Ще въведа, ако бъда избрана за кмет, абсолютно прозрачно управление. Срещите с младите хора – вие сте прави да подозирате, че е предизборно. Едно от първите неща, които бих направила е създаването на работещ Студентски съвет, който да не се събира преди избори, който да консултира кмета по всички въпроси, които влизат за обсъждане в общинския съвет и се отнасят до студентите и младите хора. Също така и Столична община да се отвори за много студентски стажове, които да бъдат платени'', каза Манолова. 

Мая Манолова към студенти: Видях безценен ресурс, който като кмет няма да пропилея

''Знам, че кауза за младите хора е превръщането на София в зелена столица – това е и моя кауза. Презастрояването е един огромен бич за нашия град'', беше категорична тя. 

Манолова посочи столичните квартали, в които е присъствала на протести заради презастрояването и заяви, че не само Студентски град, но управлението на столицата трябва да се промени. Тя отбеляза, че студентската част от нейния екип настоява за електронни референдуми, които да гарантират истинност на резултатите.

Председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков поднесе извинения от името на Йорданка Фандъкова за това, че не е могла да се включи в дискусията, а като причина посочи късното пристигане на поканата за дискусията, която се припокрива с други събития от програмата й, които не търпят отлагане. 

Герджиков преди всичко призова студентите да се запознаят не само с програмата на Йорданка Фандъкова, но и на останалите кандидати.

''Предизборната кампания е време на обещания, но тези обещания трябва да се изпълняват – това е трудният момент. Това е моментът, в който един политик се доказва или не. Основните акценти в програмите на кандидатите до голяма степен се припокриват и това е нормално. Градът се развива през последните години, има нови предизвикателства пред него, всички сме запознати какви са те и всички ние заедно трябва да участваме в изграждането на политики по тези проблеми'', каза той.

''Виe сте млади хора, но преди 10 години градът изглеждаше по коренно различен начин. Беше зарит от боклуци, парковете не се косяха, нямаше места за спорт, детски градини бяха продадени. За 10 години се направи много. Трябва опит, трябва знание, защото мониторингът след това на европейските институции е изключително сериозен. Промяната е факт и тя трябва да продължи, и трябва да продължи с по-големи темпове. Предложението на г-жа Фандъкова е точно такова'', допълни той. 

Фандъкова: Една от големите ни задачи е да увеличим привлекателността на градския транспорт

''Роден съм в София, завършил съм Юридическия факултет тук и зад гърба си имам неща, които съм успял да постигна и които не съм'', това заяви кандидатът за кмет от ВМРО Ангел Джамбазки пред студентите. 

Джамбазки: Кандидатирах се, защото София има нужда от по-твърда ръка, ред и сигурност

Той изрази своя скептицизъм относно нощния градски транспорт и обърна внимание на няколко групи въпроси, които са важни за града, а именно – сигурността и обществения ред в училищата и детските градини, безразборното паркиране и каране в лентите на градския транспорт. Като втора тема той посочи темата за въздуха и неговото качество и последно акцентира на младежта, здравето и спорта.

''В тази посока ние подготвяме предложение и имаме вече свършени много неща'', добави той. 

Последен пред студентите за представянето на акцентите от своята програма застана Борислав Игнатов. Той обърна внивание на регистрацията за изборите, която студентите с настоящ адрес София трябва да направят, за да участват със своя собствен глас. 

''На тези избори може да се направи промяна и тази промяна да бъде във ваша полза. Така че това е изключително важно – до 12 октомври е срокът, ако не сте го направили, направете го'', призова студентите. 

Игнатов представи с едно изречение своята лична кауза, а именно София да се развива с нова скорост, по съвременен начин. 

''Предложенията на кандидатите трябва да бъдат изпълнявани. За да бъдат изпълнявани в една община обаче, включително и Столична община, трябва да има екип между кмета и Общинския съвет. Важната подробност е, че кмет без Общински съвет не може да прави фактически нищо. Кмет, който е независим, няма общинска листа, няма как да разчита на Общинския съвет. Кметът не е началник на Общинския съвет – напротив, те работят в тандем. За това, когато вземате решение за кого да дадете гласа си, трябва да прецените настина дали този кандидат има възможността да изпълни своите обещания'', посъветва студентите той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама