Косово гласува предсрочно за парламент

07:15, 06 окт 19 / Свят 25 2142 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Косово се провеждат четвъртите (предсрочни) парламентарни избори, откакто страната обяви независимостта си на 17 февруари 2008 г. Гражданите на Косово в диаспората имаха право да гласуват до 5 октомври.

На изборите ще се състезават 20 политически партии, четири коалиции и един независим кандидат от бошняшката общност. Най-силните политически партии вече си размениха някои тежки обвинения, което прави практически невъзможно да влязат в евентуална следизборна коалиция. Затова и анализаторите оценяват изборите като един от най-несигурните досега, предава БГНЕС.

Асамблеята в Косово (парламент) има 120 членове, от които 20 места са запазени за представители на малцинствените общности, както следва: 10 места за сръбската общност, 3 за бошняшката общност, 2 за турската общност, 4 за ромите, ашкали и египтяни и 1 за гораните. За 120-те места в Асамблеята се състезават 1060 кандидати.

Основната надпревара на предстоящите парламентарни избори в Косово ще се проведе между трите основни политически съперници - Демократичната лига на Косово на Иса Мустафа (ДЛК), Движението за самоопределение на Албин Курти "Ветвендосие" (ДСВ) и Демократическата партия на Косово на Кадри Весели (ДПК). Освен тези три основни съперника, Рамуш Харадинай със своя Алианс за бъдещето на Косово (AБK) се опитва да влезе в надпреварата като четвърти състезател.

Ситуацията на политическата сцена и ориентацията на гражданите вървят в полза на Движението за самоопределяне (ДСВ), което води с малко преди Демократичната лига на Косово (ДЛК), докато Демократическата партия на Косово (ДПК) и Алиансът за бъдещето на Косово (АБК) се състезават за третото място. Петият играч, който може да влезе в парламента на Косово, е партията Нисма.

Повечето неопределили своя избор гласоподаватели споделят мнението, че действащото коалиционно правителство трябва да бъде наказано за безпринципната коалиция и връзките им с престъпност, корупция, непотизъм, сплашване, заплахи, военни престъпления, ликвидации и изнудвания. Действащото правителство не е оставило нищо, освен много празни обещания и щетите, които ще бъдат заплатени от бъдещите поколения косовари.

Ключовите политически участници определиха кандидатите си за премиер преди началото на предизборната кампания. Албин Курти (ДСВ) е убедително фаворит като кандидат за премиер, следван от Вьоса Османи (ДЛК), Кадри Весели (ДПК), Рамуш Харадинай (AБK) и Фатмир Лимай (Нисма).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама