Няма желаещи учители за ромските училища

21:52, 05 окт 19 25 2793 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въпреки допълнителните финансови стимули няма нито един учител, който иска да преподава в ромски училища. Това показа първият етап на Националната програма на просветното министерство "Мотивирани учители ", съобщи БНТ. За преподаване в такива училища програмата предлага 300 лв. над заплатата, а от понеделник допълнителните пари ще са 500 лева над основната заплата.

Борисов: За 2020 г. са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи учителски заплати

Просветното министерство обяви програмата "Мотивирани учители" на стойност 1,7 млн. лева. Ако утвърдени и доказани учители желаят, то те могат да напуснат своето училище и да отидат да преподават на ученици от ромски произход. За целта ще получат 300 лева над заплатата си. Вече завърши първият етап на тази програма, резултатите.

Само четирима учители са участвали в първия етап на програмата, а след препитването и те се отказали, защото не искали да пътуват до училищата.

Близо половината от учителите в България са над 50-годишни

За втория етап на програмата, който тръгва на 7 октомври, министерството увеличи стимула от 300 на 500 лева. Сега е времето кандидатите да подадат документи. А ако не искат да пътуват е възможно, учителят да преподава в училище в своя град и да се премести в ромското.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама