10-15% по-високи изкупни цени за тютюна

10:53, 06 окт 19 25 1822 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започна изкупната кампания на тютюна от едролистната сортова група „Бърлей“ - реколта 2019 г. "Изкупните цени са с около 10-15 % по-високи, в сравнение с миналата година", заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев, цитиран от БНР.

Стопани от общините Тутракан и Дулово вече предадоха първите си количества тютюн от реколта 2019 г. "Средната цена за килограм тютюн от сортовата група „Бърлей“ миналата година е била 3,05 лв., а тази седмица стопаните продадоха първите си количества на цени 3,30-3,40 лв.", каза Филев.

„От конкуренцията, която ще се получи заради по-малките количества, между търговските оператори и на фона на по-доброто качество – тази ситуация работи в полза на българските тютюнопроизводители. Казвам го с уговорката да не разчитат някой друг да им свърши работата, а самите те – тютюнопроизводителите, трябва, заставайки на кантара на пункта за продаване на тютюнева суровина, първо да следят кантара, да следят и за окачествяването и да защитят труда, който са положили през цялата стопанска 2019 г.“, добави той.

"Девет са фирмите, които имат сключени договори със стопани от региона. Търговците са задължени да преведат средствата на производителите в срок до 30 дни след изкупуването на тютюна", припомни Цветан Филев. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама