Две опозиционни партии с равни шансове за победа на парламентарните избори в Косово

21:13, 06 окт 19 / Свят 25 3679 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Две опозиционни партии – „Демократичен съюз на Косово“ на покойния президент Ибрахим Ругова и националистите левичари от движението „Самоопределение“, са получили по 30% от гласовете на избирателите, сочат данни от екзит пол проучване. Според същите данни, на трето място с 22% от гласовете е Демократическата партия на Косово.

По данни на Централната избирателна комисия, 44% от избирателите са упражнили правото си на глас или повече от 810 000 души, предаде БГНЕС.

Избирателната активност е по-висока в сравнение с изборите преди 2 години, като за това най-голям принос има сръбската общност. По призив на Белград косовските сърби регистрират рекордно висока избирателна активност.

Косово гласува предсрочно за парламент

Подкрепяната от Белград "Сръбска листа" цели да вземе всичките 10 гарантирани за косовските сърби места от общо 120 в парламента в Прищина. Твърде вероятно е партията отново да се окаже в ролята на балансьор.

Очакванията са лявоцентристка коалиция да смени във властта консервативния блок от партии на бивши партизански командири от войната преди 20 години. Единственото сигурно в очакване на първите официални резултати от вота е, че фрагментацията на косовския политически спектър остава факт.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама