Кога и как ще настъпи краят на Земята?

09:40, 07 окт 19 / Любопитно 25 2087 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учените направиха мрачни прогнози за бъдещето на нашия свят въз основа на наблюдения и изследвания на Слънцето, пише БГНЕС.

Първо, Слънцето ще нарасне до размера на червен гигант и ще изгори всички планети. Когато от тях са останали само въглени, червеният гигант ще започне да се охлажда и ще се свие до размерите на бяло джудже. Това ще бъде краят на Слънчевата система. Човекът няма да има място в нея.

Перспективата за гибелта на всички живи същества накара учените да търсят места за преселване на човечеството. Само през последните шест месеца бяха открити поне две подходящи "места за живеене". Общо са открити повече от 4 500. Шансовете за спасение се увеличават.

Лоши новини

Според най-скромните оценки, поне 5 милиарда планети може да се окажат подобни на земята. Те дори имат свои слънцеподобни звезди, а някои имат и подобна атмосфера. Всички са разположени в нашата галактика, в Млечния път, но, което е лошо, извън Слънчевата система. Наричат се така: "екзопланети", тоест екстрасоларни. Според съвременните космически технологии до най-близката ще трябва да се лети няколкостотин века. Нуждаем се от кораб, който може да се движи почти със скоростта на светлината. У Земята има два сценария за развитие и единият е по-лош от другият: да се превърне в нещо като Марс, какъвто го познаваме днес, или в съседна Венера, върху която има въглероден диоксид и 500 атмосфери налягане. Когато космически кораби са били изпратени на Венера, те просто са били смачкани.

Добри новини

Междувременно Слънцето поне два пъти алармира, като причини екстремни събития на Земята. Директорът на Института за земен магнетизъм, йоносфера и разпространение на радиовълни Владимир Кузнецов ги припомня.

"През 1989 г. в канадската провинция Квебек, поради магнитна буря, причинена от слънчеви изригвания, за девет часа цялото електричество беше напълно изключено - всичко изгоря. А най-мощният инцидент за цялото време на наблюдение на Слънцето се случи през 1859 г. и се нарича Карингтънското събитие - "по името на британския учен, който регистрира най-голямото изригване. Тогава цялата Земя, а не само полярните области, беше обхваната от сияния – толкова силно се оказа влиянието върху нейната магнитосфера. Това ще се случи отново."

Успокоява ни само едно: всички тези енергийни смущения и електромагнитни колебания, както подчертава Владимир Кузнецов, са търпими и не нарушават равновесното състояние на системата Слънце-Земя.

Но има и по-добри новини. Слънчевата система няма да умре толкова скоро, уверява проф. Кузнецов. Според изчисленията на учените, занимаващи се с теорията за еволюцията на звездите, Слънцето ще „работи“ стабилно поне още 5 млрд. години като термоядрен източник на енергия за Земята. Каква ще стане за това време космическата технология и какви ще са самите хора, не е известно. Владимир Кузнецов дори предполага: може би човекът ще еволюира по такъв начин, че няма да трябва да се премества никъде. Просто намираме нов източник на енергия за себе си и продължаваме да живеем в променящи се, но все пак земни условия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама