Борисов: Никога не е имало лобизъм за F-16

10:54, 07 окт 19 / Политика 25 2453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Никога, по никакъв начин, не е ставал разговор за нещо, което дори да прилича на лобизъм и корупция. Това обяви премиерът Бойко Борисов по повод сделката за закупуване на американските изтребители F-16. Той присъства на годишната бизнес- закуска, организирана от Американската търговска камара в България (AmCham), предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

"Закупихме за пилотите ни най доброто, което се произвежда от този клас в света. Не се изкушихме да дадем по- малко пари за израелските F-16, както румънците купиха португалските стари самолети", заяви Борисов.

"Беше подло, защото ни обвиниха в лобизъм, за сделка между българското и американското правителство", коментира премиерът. "Можехме да дадем парите за пенсии и заплати, както ни казваха, но пилотите ни и армията заслужават най- доброто", посочи Бойко Борисов.

България преведе 1,2 млрд. долара по договорите за F-16

"Беше подло и трудно, но с финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Красимир Каракачанов го направихме необратимо. Сега върху нашите пари в Америка се начисляват лихви в наша полза. Не могат да съборят сделката и да нарушат сътрудничеството ни- това беше целта", каза още премиерът.

Президентът на AmCham България Оливие Маркет обяви: "Около 11% от преките чуждестранни инвестиции в България идват от Америка, и са на стойност 4,5 млрд. лева. Те са създали 30 хил. работни места за българи". "САЩ е шестият по големина инвеститор в България", изтъкна той.

Изпълняващият длъжността посланик на САЩ Джъстин Фридман заяви, че България и Америка днес са много по- близо отколкото преди. "Визия и лидерство са двете думи, които стоят в основата на това, което правим в България", коментира той. 

Фридман благодари на премиера и на страната ни за решението за закупуване на американските изтребители F- 16. "Сделката ще помогне на България да защитава своето небе и морски територии", изтъкна той. "Локхийд Мартин" ще инвестира в България, ще създаде работни места и ще обучи българските пилоти", обяви Джъстин Фридман.

Ранди Хауърд от компанията посочи: "Нашите самолети са скъпи, но това е една отлична инвестиция". Той благодари на Бойко Борисов за смелото лидерство и уточни, че е наясно, че решението за F- 16 не е дошло лесно. "Ще разработим специална програма за обучение на пилотите и персонала, който работи със самолетите", обяви Хауърд.

Борисов коментира и темата за Северна Македония, като заяви, че заедно с вицепремиера и министър на отбранта Красимир Каракачанов подкрепят членството на съседката ни в НАТО и ЕС. "По темата трябва ли Северна Македония да влиза в ЕС и НАТО сме на едно мнение с вицепремиера Красимир Каракачанов.Разбира се, че и Албания трябва да бъде член. България ще бъде председател на Берлинския процес, защото ние даваме перспектива и водим политика на добросъседство. Историята е много ясна и добре описана, включително и от американци от преди 120 години", посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама