Зад Плутон може да се крие още една планета

22:00, 07 окт 19 / Култура 25 3243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Група астрономи от Великобритания и САЩ предполагат, че в края на Слънчевата система, в допълнение към мистериозната девета планета, има няколко малки черни дупки или друга планета. Резултатите от проучването са публикувани в arXiv.org, предаде БГНЕС.

Учените се заинтересували от аномалии в т.нар. Пояс на Койпер, разположен отвъд орбитата на Плутон: там орбитите на телата с най-големи периоди са разтегнати и групирани в една и съща посока по неясни причини, а яркостта на звездите се увеличава. Това показва наличието на редица други тела, които може да се окажат черни дупки, но и много вероятно - планета.

Самото съществуване на деветата планета днес е под въпрос. Само няколко косвени доказателства говорят в полза на този факт. Има и хипотеза, че това не е планета, а също първична черна дупка, просто с много малък диаметър. Авторите на изследването подчертават, че единственото доказателство за това е откриването на движещ се източник на рентгенови или гама лъчи, но все още не е ясно как точно може да се направи това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама