Ако парите за медицинските работници не са в бюджета, ще има още протести

18:58, 07 окт 19 25 2757 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Ако парите за заплати на медицинските работници не са заложени в бюджета след две седмици, хората отново ще излязат на протест”, заяви профсъюзният лидер Пламен Димитров в студиото на „Лице в Лице”. 

Протестиращите медици: Търпението ни свърши - следващият път няма да сме мирни и тихи

„Неразборията с парите” бе причина за националния протест на медицинските специалисти този понеделник, категоричен е Георгиев. 

„Не мога да гарантирам, че обещаните днес пари ще бъдат дадени”, заяви синдикалният лидер, но отбеляза, че именно затова протеста бе организиран днес, докато се обсъжда бюджета за следващата година и много бързо ще стане ясно дали те ще бъдат заложени в него или не. 

„Всички очакваме да видим къде са отишли тези пари”, които здравният министър Кирил Ананиев каза, че са отпуснати на болниците чрез НЗОК. 

След редица протести: Отпускат 200 млн. лева за болничната помощ

Пламен Георгиев заяви, че още ноември миналата година са били договорени пари за медицинските сестри и сключването на колективни трудови договори в болничните заведения. 

„Така че ако някой пита какво правят синдикатите – обикаляме по градове и преговаряме с местните ръководства на болниците. 229 колективни трудови договори са наложени досега”, разкри Георгиев. 

Той смята, че това са проблеми, трупани с години, и не могат да се разрешат толкова бързо.

„Голям успех е, че Българският лекарски съюз се съгласи парите за заплати на медицинските работници да бъдат заложени в Националния рамков договор, а така се намалява вероятността обещанието да не бъде спазено”, отбеляза президентът на КНСБ. 

„В сектора има още много проблеми, като заплащането на нощния и извънредния труд, които трябва да бъдат решени”, смята Георгиев. 

„В България изчезна 8-часовият работен ден заради т. нар. сумирано изчисляване на работното време, което е причина за проблемите с нощния и извънредния труд”, заяви Пламен Георгиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама