Сотир Цацаров не намира основание за закриване на БХК

09:38, 08 окт 19 25 2461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният прокурор Сотир Цацаров счете за неоснователен подадения сигнал за предявяване на иск до съда за прекратяване на сдружение „Български хелзинкски комитет“. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. „В подадения сигнал на бланка на „ВМРО Българско национално движение“ от Александър Сиди и Ангел Джамбазки са направени  искания за започване на разследване на дейността на Сдружение „Български хелзинкски комитет“ поради съмнение за пряка и косвена намеса в работата на съдебната власт и нарушаване на принципа на независимост и безпристрастност на българските магистрати.

ВМРО организира протест пред Съдебната палата срещу освобождаването на Полфрийман

Твърди се, че „Сдружение „Български хелзинкски комитет“ се намесва в независимата съдебна система на Република България, както пряко (чрез становища по дела, лобистки призиви до съда в полза на подсъдимите, осъществяване на процесуално представителство на подсъдими лица), така и косвено (чрез организирането на безплатни семинари и удостояване с награди).

Твърденията в искането за прекратяване на дейността на Сдружение „Български хелзинкски комитет“ за оказан „пряк и косвен …натиск и влияние върху българските магистрати“ в нарушение на чл. 117, ал. 2 от Конституцията на Република България, с оглед осъществяваните дейности под формата на организирани безплатни обучителни семинари за магистрати и осигуряването на процесуална защита на определени лица, като част от легитимно заявените цели при регистрацията на сдружението, не сочат на забранена от Конституцията и законите дейност, която подлежи на проверка, с оглед и на вече предприетите действия.

Подателите на сигнала като активно легитимирани да предявят иск пред СГС, могат да упражнят това си право, ако считат, че твърденията им обосновават постановяване на решение за прекратяване на дейността на Сдружение „Български хелзинкски комитет.“

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама