Историци предлагат как правителството да дефинира „общата история“ със Северна Македония

15:00, 08 окт 19 / Общество 25 1469 Topnovini
1

В позиция до медиите историци настояха да се дефинира понятието „обща история“ на България и Северна Македония. Според тях дефиницията трябва да се договори между двете правителства спешно заради: наближаването на заседанието на Европейския съвет за започване на преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване; липсата на гаранции срещу посегателствата на Скопие към българската история в Договора за добросъседство; „видимата безплодност“ в работата на смесената историческа комисия.

Македонският научен институт иска да поставим 8 условия към Скопие

Историците са обезпокоени, че определени среди се опитват да отложат решението на проблемите за неопределено време в хода на преговорния процес.

Те предлагат на правителството следния текст: „Общата ни история има своите корени в Средновековието, развива се чрез борбите ни през Възраждането до средата на ХХ век, защото тогава населението от днешните територии на България и Северна Македония има единно българско национално самосъзнание, цели и идеали. Това се отнася с пълна сила за революционните борби, включително и за характера на Илинденско-Преображенското въстание. В резултат на дългогодишни социални и политически процеси в годините на територията на днешна Северна Македония се оформя нова общност и ние признаваме тази различност“.

Документът е подписан от: проф. д-р Георги Марков, акад. Стефан Воденичаров, проф. д-р Валери Стефанов, проф. д-р Иван Маразов, проф. д-р Светлозар Елдъров, проф. д-р Трендафил Митев, доц. д-р Боряна Бужашка, Андрей Караславов, Явор Цаков и Георги Първанов.

Смятаме, че е важно да се работи системно и в срок от една година да бъдат извършени промени в учебниците, да се преустанови езика на омразата на македонските медии и фалшификациите на историческите факти“, заявиха те.

Северна Македония да признае за Гоце Делчев, ако иска в ЕС

Подкрепяме членството на Северна Македония в Европейския съюз и НАТО, но сме убедени, че проблемите за общата ни история трябва да бъдат решени, за да не бъдат „пренесени“ в Европейския съюз, но което е още по-важно – защото го дължим на паметта на предците ни“, категорични са историците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 82 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.