Надпреварата за София – локална битка, голяма драма или странично шоу?

11:00, 09 окт 19 25 2041 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Измина близо половината от предизборната кампания за местния вот. За протичането й, сблъсъкът на идеи и ударите под кръста за битката за София екипът на ТОПНОВИНИ потърси водещите политолози в страната – Андрей Райчев, Даниел Смилов и Евгений Дайнов:

Какви са прогнозите за крайния резултат на 27 октомври и кой има най-голям шанс да спечели вота, прочетете:

С какво се характеризира кампанията до момента?

‘‘С изключителна рядка за България толерантност с малки изключения, които на фона на доброто държание правят ужасно впечатление‘‘, каза Андрей Райчев.

Политологът Даниел Смилов е на мнение, че кампанията тръгна с един много грозен инцидент – атака срещу Борислав Игнатов в един сайт, след което настъпи затишие. Другият типов момент според него е скандалът с Волен Сидеров в „Референдум“. ‘‘Като изключим тези два момента, като че ли останалата част от кампанията е в по-тихи и умерени тонове. И поне в София фокусът е повече върху прагматиката, отколкото във високата политика‘‘, добави Смилов.

‘‘Започна с доста неприятни свински номера, но този път надделя някакво чувство за цивилизованост‘‘, каза политологът Евгени Дайнов.

Има ли реален сблъсък на идеи за управлението на столицата и какви са основните послания на кандидатите?

Андрей Райчев е на мнение, че сблъсъкът е много голям. ‘‘Той е и личен, и кметски, и политически, и национален. Основното послание на едната страна на властта е – управляваме добре, не презалагайте нов кон, този кара достатъчно хубаво. Другата версия е – трябва промяна и ако смятате, че трябва промяна, давайте да променяме.‘‘

Даниел Смилов смята, че до момента трудно става някаква смислена дискусия за големи идеи. ‘‘Софийският вот ще бъде вот за бъдещото парламентарно управление на страната – дали ще имаме преутвърждаване на ГЕРБ като водеща партия, или ще има изненади. Поне засега ми се струва, че Мая Манолова не успява да консолидира голямата част от опозицията срещу ГЕРБ зад себе си. Силно се движи „Демократична България“ и кандидатурата на Борислав Игнатов. Така че в София ще имаме доста сериозно разпръскване на вота.‘‘  Той е на мнение, че Манолова трябва да докаже, че може да се превърне в реална алтернатива на модела на управление, а не просто на неговата подмяна с още от същото.

Според Евгений Дайнов програмите на основните кандидати за кмет в София си приличат изключително много. ‘‘Това е добре, защото всички програми очевидно са писани от модерно мислещи хора, които познават света.‘‘ Той смята, че софиянци ще избират между това кой кмет би бил способен да приложи програмата си, която е общо взето като всички останали.

Защо въпреки обещанията за позитивна кампания, се прибягва до удари под кръста и черен PR? 

‘‘Винаги има обещания за позитивна кампания. Грозно и нехаресвано от хората протече предишната, която се сведе до взаимно обвинение и корумпираност. Това не даде резултат‘‘, твърди Райчев. Според него има два случая на нарушение на добрия тон на фона на добре протичащата кампания - порнографската картинка за приятелката на един от кандидатите и облепените коли със стикери на Мая Манолова. ‘‘Не, че политиците са еволюирали, а се убедиха, че псувните не дават резултат‘‘, твърди Райчев.

‘‘Във всяка кампания тези неща са присъствали. Но ми се стори, че след агресивната интервенция на ПИК в началото на кампанията, сякаш имаше известно стъписване от страна на кафявите медии. И те не са се развихрили в познатата ни степен. Това направи Борислав Игнатов по-разпознаваем като кандидат‘‘, заяви Смилов.

‘‘Това се учудвам, че няма повече черен PR, защото българските партии, особено властимащите, в последните години много залагаха на черното, на калта, на помията и сега очаквах повече‘‘, изрази мнение Дайнов. Според него черният PR отблъсква хората. ‘‘На тях им омръзна от вулгарни неща‘‘, пример за това бе пуснатият провокативен материал срещу арх. Борислав Игнатов, но не постигнаха желания ефект.

По коя ос наблюдавате по-голямо противопоставяне – Манолова-Фандъкова или Джамбазки-Сидеров?

‘‘Джамбазки - Сидеров е локална битка, докато Фандъкова срещу Манолова е много голяма драма с различни аспекти. Фандъкова може само да загуби от Манолова, ако може въобще да загуби. Тук протича нещо без прецедент – обръщане на червения кандидат на левицата към десните избиратели. Това е интересно и ново явление за България, изборите ще покажат доколко това е успешно‘‘, казва Райчев.

‘‘Джамбазки - Сидеров за мен е странично шоу в тази програма. Наистина имаме много силно личностно напрежение по тази линия. Има голяма ревност, която е породена от факта, че през последните месеци ГЕРБ избутва напред ВМРО като свой предпочитан партньор. Реакцията на Сидеров я чета като реакция на ревност по отношение на основното управление – ГЕРБ официално и ДПС полуофициално‘‘, твърди Смилов.

‘‘Джамбазки и Сидеров са маргинални типажи и представляват маргинални идеи и партии в българската политика. Те са в епизодични роли. В София основният политически сблъсък е между Манолова и Фандъкова‘‘, по мнение на Евгени Дайнов.

Очаквате ли „играта да загрубее“ в последните дни преди вота?

‘‘Не. Ако това се случи, ще бъде голяма грешка от страна на този, който тръгне да играе грубо. Това не носи нищо добро‘‘, смята Райчев.

‘‘Не го изключвам, но пак ми се струва, че имаше едно такова опарване със ситуациите около Борислав Игнатов и „Демократична България“, което би накарало хора, вадещи компромати от един или друг характер, да помислят втори път за техния акт‘‘, по мнение на Смилов.

‘‘Обикновено най-гадните и гнусни неща се изсипват в седмицата преди изборите, за да няма време опонентът да се поизчисти. Последната седмица ще е критична, надявам се да престанат с грозните неща. Избирателите разбраха нещо друго-само грозни политици могат да говорят и да пускат много грозни неща‘‘, смята от своя страна Дайнов.

Кой от кандидатите според Вас има най-голям шанс да спечели изборите в столицата и защо?

‘‘Ако ви кажа не знам, ще прозвучи изкуствено. Обаче не знам и ще кажа защо не знам – защото никой не знае, не знаят и самите избиратели. Въобще не допира до това, че трябва да има някаква истина, която да открием. На 27 октомври ще получим някакъв резултат от типа на 30% за едната, а 25% за другата. Т.е. ще получим значителна подкрепа, но сборът от двете няма да направи 60%. Това значи, че съдбата им ще бъде решена от хората, които са гласували за другите кандидати‘‘, твърди Райчев. Според него дилемата ще е – аз съм десен, а трябва да подкрепя леви или аз съм за промяна, но не мога да подкрепя левите и ще гласувам срещу тях. Райчев смята, че е изключително важно да се гласува. ‘‘По-добре да гласуваме и да сбъркаме, но да гласуваме.‘‘

‘‘Не мога да се ангажирам с нещо повече от това, което имаме като социологически нагласи. Фандъкова с най-голямата партия зад себе си е в привилегирована позиция. Мая Манолова също дава сигнали, че може да получи сериозна подкрепа. На първия тур очаквам сериозно разпръскване на гласове, както и добро представяне на Борислав Игнатов‘‘, смята Смилов. Според него на втория тур е почти невъзможно да се предвиди отсега какво ще се случи.

‘‘От социологически проучвания Мая Манолова има най-голям шанс да спечели, защото на София им омръзна от ГЕРБ и от Фандъкова. Според него ремонтите на Фандъкова са предизборно замисляни, за да й вдигнат рейтинга и всъщност са разкрили смайваща некомпетентност за управлението на София. ‘‘Софиянци ще гласуват против Фандъкова‘‘, твърди Евгени Дайнов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама