Захариева за казуса Полфрийман: Не бива това да влияе на двустранните отношения на България и Австралия

18:05, 08 окт 19 / Политика 25 2355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Това е консулски и съдебен казус. Изчаква се решението. Не бива това да влияе на двустранните отношения на България и Австралия. Нека да оставим българската съдебна система да си свърши работата. В този момент, докато съдът не се произнесе, Полфрийман не може да напусне страната", това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по казуса Полфрийман в ефира на bTV.

Цацаров: Липсват убедителни доказателства, че Полфрийман се е поправил

Като условия на България, за да подкрепи присъединяването на Северна Македония към ЕС, Захариева изброи прекратяване на всякакви претенции за каквито и да било малцинства в България, заличаване от табели на антибългарска, насаждаща омраза идеология, спиране на езика на омразата, поемане на ясни ангажименти за отразяване на постигнатото в техните учебни материали.

Историци предлагат как правителството да дефинира „общата история“ със Северна Македония

"По отношение на Северна Македония българската дипломация трябва да е балансирана и мъдра", категорична беше Захариева. За новия консул във Валенсия Пламен Георгиев тя каза: "Предложен е, има качества, няма изисквания генералният консул или който и да е консул да говори езика точно, имаме редица професионални консули, които не говорят езика на държавата, в която са. Пламен Георгиев говори руски и английски. Поел е ангажимент и с испанския да напредне бързо", каза още Захариева.

Захариева коментира и инцидента в Лимбург, при който пострада един български гражданин. 

"Българинът, който беше ранен в Лимбург, е добре, изписан е, по негово искане няма да обявим повече данни. Минал е през болнично заведение. Не е потърсил съдействие с консулството ни", заяви тя. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама