Лауреати на технологични състезания представиха България на Европейската седмица на програмирането

18:30, 08 окт 19 25 2184 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За втора поредна година България беше представена на централното събитие в Брюксел за Европейската седмица на програмирането.

Младите български таланти имаха възможност да демонстрират уменията си по покана на българския еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Те са лауреати на Националния кръг по информационни технологии през изминалата учебна година и на 11-ото Национално състезание по информационни технологии „Четвъртата индустриална революция“. Групата включваше още изявени ученици в областта на електронните системи и компютърните технологии от различни български училища. 

Мария Габриел дава старт на Център за върхови постижения в областта на големите данни

Младите таланти от математически, технически и ИКТ гимназии от София, Добрич, Варна, Русе, Благоевград, Пловдив, Перник, Кюстендил, Правец, презентираха пред българския еврокомисар своите проекти, с които са завоювали призови места.

Компютърна игра за минното дело в миналото, помощник за изписване на йероглифи за развитие и на моториката, контролирана енергия у дома, интерактивно меню за ресторанти, потребителска система за решаване на сложни математически задачи, система за дигитализиране на училищните дейности бяха малка част от идейните разработки на учениците. 

Цифровите умения, включително програмирането, ни дават възможност да се превърнем от технологични потребители в създатели на технологии. Нашият взаимосвързан свят днес е изграден с милиони редове код. Поздравявам ви, че вие сте сред създателите на днешния и утрешния свят. Такава е и целта на Европейската седмица на програмирането – да покаже на млади и по-възрастни какво се случва зад екрана, да добият представа за алгоритмите, които влияят върху живота ни в мрежата или в социалните медии. Възможно е вашите проекти, които видях днес, утре да бъдат новите успешни европейски платформи. Дерзайте, бъдете критични и наша гордост. Пожелавам ви да продължавате да ни показвате, че овладяването на технологиите е сигурна крачка към бъдещето“, поздрави младите таланти Мария Габриел. 

Габриел мина успешно изпита в ресорните комисии

Визитата на българските участници продължи в Европейския парламент, където разгледаха тематична изложба и присъстваха на закриването на събитието под мотото „Generation Code: Born at the Library“.

Финалът постави българският еврокомисар Мария Габриел, която подчерта важността европейците да придобият цифрови умения, които да им позволят да участват в обществото и на пазара на труда.

Според нея е от съществено значение всички да имат равен достъп до цифровите технологии, за да не остава никой изключен от възможностите, които предоставят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама