Юрки Катайнен: София може да се превърне в регионален иновационен център

10:14, 09 окт 19 25 1874 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Йорданка Фандъкова проведе среща с Юрки Катайнен, зам.-председател на Европейската комисия с ресор  работни места, растеж, инвестиции и конкурентоспособност. На срещата присъства и евродепутатът Ева Майдел, член на групата на ЕНП.

По време на разговорите комисар Катайнен даде висока оценка за развитието на София. „Това е петото ми посещение в София за четири години. Посещавал съм 2 пъти иновационни центрове и строителството на новите метролинии и трябва да кажа, че скоростта на развитие в града е доста бърза по отношение на иновациите и устойчивата инфраструктура“, каза Катайнен. За мен е много хубаво да видя, че нашите столици, столиците на Европейския съюз, се развиват толкова бързо, подчерта той.

Общините се превърнаха в най-големия партньор на ЕК, защото те реагират много бързо. Това е причината финансовите инструменти да са ориентирани към тях и кметовете и общинските съвети могат да взимат самостоятелни решения. Много политики като кръговата икономика или умните градове са примери за области на сътрудничество, в които Европейската комисия директно партнира с общините.  Знам, че София много иска да развие своят иновационен климат и съм на мнение, че София може да се превърне в иновационен център за целия регион. София може да се превърне в интелектуален център, но в същото време и в център за чуждестранен капитал, който да развива иновациите“, поясни зам.-председателят на ЕК. „Пожелавам на софиянци да се наслаждават на красивия си град, а политиците да развиват кръговата икономика, иновациите и висококачественото образование“, каза още Катайнен.

„Образованието и добрата среда за образование са ключът за просперитета на София. Големите инвеститори, с които разговарям, търсят професионалисти и добре подготвени млади хора. Затова залагам в програмата си и обособяване на училищен кампус, в който престижни международни училища и университети да отворят филиали в София“, заяви от своя страна Йорданка Фандъкова. 

„Най-доброто е извеждането на образованието като приоритет“, каза Катайнен, според когото София може да бъде хъб за образование и да дава подкрепа на своите съседи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама