Световноизвестният архитект Кенго Кума: Впечатлен съм от културно-историческото наследство на София

11:30, 09 окт 19 25 1868 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Много съм впечатлен от разкритото културно-историческо наследство в центъра на София. Вижда се, че София е град с голям потенциал. Културното многообразие на столицата е интересно представено от забележителните сгради на различни църкви“. Това каза световноизвестният японски архитект Кенго Кума на среща с кандидата за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от коалиция ГЕРБ-СДС.

Японският архитект и професор в Токийския университет е за първи път в София и изнесе лекция в Университета по архитектура строителство и геодезия (УАСГ). Досега арх. Кенго Кума е проектирал в над 20 държави, носител e на множество престижни международни награди.

Пред своя гост Йорданка Фандъкова посочи, че София има голям шанс да промени своето развитие като зелен град, а оценката на архитект с неговия опит е важна. Фандъкова го покани да участва в журито на архитектурни конкурси и в работата по проекти в града.

По думите на Фандъкова работата за развитие на града изисква сериозно планиране. „Подготвяме изменение на Общия устройствен план на София, което определя пътя на града с ясна визия и цели. Проведохме успешен международен архитектурен конкурс за изграждане на център за съвременно изкуство на мястото на бившата топлоцентрала, като предстои той да бъде реализиран".

"Обявихме и международен архитектурен конкурс за експониране на културно-историческото наследство на пл. „Света Неделя““, каза също кандидатът за кмет на София. Фандъкова подчерта, че е изключително важна работата с младите архитекти и благодари на арх. Кума, че е отделил време да организира архитектурна работилница в София и да изнесе лекция.

За да чуят известния архитект, в УАСГ бяха дошли студенти от съседни страни от региона. На срещата присъстваха и Н. Пр. Масато Ватанабе – посланик на Япония в България, министърът на културата Боил Банов, както и кандидатът за общински съветник от листата на ГЕРБ-СДС арх. Ивайло Петков.

Фандъкова подари на японския архитект книгата „Първа двуезична енциклопедия на София“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама