Ново хапче с инсулин слага край на инжекциите за диабетици?

19:40, 09 окт 19 / Култура 25 2015 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изследователи от Масачузетския технологичен институт са разработили лекарствена капсула, достатъчно силна, за да оцелее в стомашната киселина, съобщава "Скай Нюз". Революционното инсулиново хапче може да лиши милиони хора, живеещи с диабет тип 1, от необходимостта да си бият ежедневни инжекции, твърдят изследователите, предаде БГНЕС.

Когато хапчето се погълне и достигне до тънките черва, то се разпада до разтваряне на микроиглички, които се прикрепят към чревната стена, освобождавайки лекарството в кръвоносната система.

Предишните опити да се даде на пациентите инсулин под формата на хапчета се провалиха, тъй като те не могат да издържат на стомашната киселина и освобождават хормона твърде рано.

При тестове на свине, капсулата от 30 мм, заредена със същото количество инсулин като инжекция, успяла да достави инсулин в кръвообращението също толкова бързо.

„Ние я проектирахме така, че да има достатъчна сила да доставя инсулиновите микроиглички до стената на тънките черва, като се разтварят в рамките на няколко часа, за да предотвратят запушването на стомашно-чревния тракт“, казва водещият автор на изследването професор Естер Кафарел-Салвадор.

Хапчето е покрито с полимер, който може да оцелее в силно киселата среда на стомаха, преди да стигне до тънките черва, където трябва да се разтвори. Защитният слой, който е проектиран да се разтвори при pH по-голямо от 5,5, след това ще изчезне и капсулата ще се разгъне в триъгълна форма. Всеки от ъглите й е покрит с няколко „игли“ с дължина 1 мм, които изпомпват лекарството директно в кръвообращението, придържайки се към чревната стена и стартирайки процеса на понижаване на нивата на кръвната захар.

„Голяма част от нашата работа е мотивирана от становището, че както пациентите, така и здравните специалисти предпочитат оралния начин на приложение пред инжекционния,“ казва съавторът и гастроентеролог д-р Джовани Траверсо.

Новата капсула може да представлява важна стъпка към въвеждането на перорални доставки на протеинови лекарства, което е огромно предизвикателство от десетилетия.

Професор Робърт Лангър, един от авторите на изследването, заяви: „Наистина сме доволни от най-новите резултати на новото устройство за устно приложение“.

Той каза, че изследователският екип „с нетърпение очаква да види как то ще помогне на хора с диабет и други заболявания в бъдеще“.

Хората с диабет тип 1 не могат да произвеждат достатъчно инсулин, който контролира кръвната захар. Така нивото на глюкоза става твърде високо, в резултат на което те се нуждаят от ежедневни инжекции с инсулин, за да поддържат нивата на кръвната захар под контрол.

Тези с диабет тип 2, който е свързан със затлъстяването, обикновено не се нуждаят от инсулин, тъй като телата им са в състояние да го произвеждат по естествен начин.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама