След 5 години всеки втори ще е с наднормено тегло

18:00, 09 окт 19 / Здраве 25 1736 Шрифт:
Topnovini

„Очаква се след 5 години всеки втори да е с наднормено тегло. В момента 40% от хората над 18 години в света имат този проблем”, каза проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Александровска болница, цитиран от БТА.

По думите му проблемът е по-голям при жените, отколкото при мъжете, а България се нарежда на едно от първите места по показателите за наднормено тегло и затлъстяване. „32% от българките са с наднормено тегло”, посочи проф. Каменов.

„Индексът на телесна маса е обективен критерий, който показва дали човек страда от затлъстяване, но не само теглото е важно за определяне на това дали страда от наднормено тегло и затлъстяване”, каза доц. Пламен Попиванов, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в същата болница.

Лекарят обясни, че разпределението на килограмите в мускулна, костна, мастна тъкан и др. също е от съществено значение. Ако обиколката на талията при мъжете е над 102 см. и над 88 см. при жените, се приема, че има повишен риск от развитието на хронични заболявания.

Усложненията, които може да настъпят вследствие на затлъстяването, са сънна апнея, дислипидемия, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, тумори, остеоартрит, депресия и др. „Рискът от развитие на усложнения намалява значително, ако телесното тегло се редуцира поне с 5%”, каза още доц. Попиванов.

„Затлъстяването може да се коригира, но към болестта трябва да се подхожда мултифакторно”, каза Наталия Темелкова, ендокринолог в Александровска болница. „Терапията трябва да включва физически упражнения, промяна в начина на живот, в начина на хранене, а когато се налага, се включват медикаменти или бариатрична хирургия”, обясни още доц. Темелкова.

Лекарят подчерта, че в страната ни има регистрирани три медикамента за намаляване на теглото. „Няма универсална диета”, каза още тя и уточни, че липсата на яйца и мляко в храненето на веганите крие рискове. „Четири-пет парченца френски сирена и чаша червено вино набавят нужното количество калории за деня”, подчерта тя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама