Денят накратко – 9 октомври

19:00, 09 окт 19 25 2027 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

СЕМ започва процедура за предсрочното прекратяване на мандата на Светослав Костов, НС взе решение за съкратеното съдебно следствие, кандидатът за главен прокурор Иван Гешев е допуснат до изслушане, разбиха група за телефонни измамници и още:

***

СЕМ реши, кой остана недоволен?

Днес Съветът за електронни медии (СЕМ) взе решение да започне процедура за предсрочното прекратяване на мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов. Против откриването на процедурата се обявиха двама членове на регулатора, а именно Бетина Жотева и най-новият член Галина Георгиева, под предлог, че липсва достатъчно официална информация. От регулатора заявиха още, че ако обвиненията срещу генералния директор паднат, СЕМ ще понесе своята отговорност. 

От своя страна Светослав Костов каза, че все още няма изпратено писмено становище от СЕМ за започването на процедурата, а по отношение на наложените глоби на националното радио от КРС и СЕМ, Костов заяви, че БНР ще ги обжалва.

Във връзка с твърдението за опит за саботаж в излъчването на БНР на директора на радиото Светослав Костов, от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) заявиха, че действията на органа и тези на НУРТС не противоречат на нормативната уредба, контролирана от регулатора. Те са свързани със задълженията им по договора за ефирно разпространение на радиопрограми.

Междувременно Редколегията на програма ''Христо Ботев'' на БНР застана зад колегите си от програма ''Хоризонт'' и защити позицията, че предсрочното освобождаване на Костов е единственият логичен изход. Искането на оставката на Костов дойде след безпрецедентното спиране на програма ''Хоризонт'' за няколко часа на 13 септември.

***

България постави ясни условия пред Северна Македония 

Правителството одобри позицията на България относно членството на Северна Македония в ЕС. България ще се съгласи за фактическото присъединяване на Северна Македония само тогава, когато съседката ни е изпълнила всички условия, за които страната ни настоява. Условията са разделени на два етапа, ето и какви са те. 

***

Депутатите приеха окончателно поправката на ГЕРБ в Наказателно-процесуалния кодекс за съкратеното съдебно следствие

Днес Народното събрание реши съкратено съдебно следствие да не се допуска при умишлено причиняване на смърт. В зала се дискутира общият законопроект на БСП, "Воля" и "Обединени патриоти", които внесоха едно и също предложение да няма съкратен съдебен процес и при тежка телесна повреда. Идеята обаче беше отхвърлена, а като мотив ГЕРБ посочиха, че делата ще се проточат.  

***

Допуснаха Иван Гешев до изслушване

Без изненади прокурорската колегия на ВСС единодушно допусна кандидата за поста главен прокурор Иван Гешев до изслушване, което ще се проведе на 24 октомври. Кадровиците приеха двата доклада за професионалните и нравствени качества на Гешев.

***

"Еврохолд" представи стратегията си за развитие на ЧЕЗ

До 25 дни се очаква Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе по сделката за продажбата на ЧЕЗ в България. Това стана ясно днес, след като „Еврохолд“-България представи Стратегията си за развитие на компаниите от групата на ЧЕЗ България, чиято сделка по придобиването върви към своя финал. От компанията вече обявиха, че имат сключен договор за 335 млн. евро с ЧЕЗ - Прага. 

***

Мълчаливо бдение пред НС

Дребните търговци на горива и превозвачи излязоха на мълчаливо бдение пред Народното събрание в очакване парламентът да гласува удължаване срока на наредбата по Закона за горивата. Според тях, в този си вид законът за горивата е лобистки и пречи на конкуренцията на пазара. Отговориха ли депутатите на искането на дребните търговци и как, прочетете ТУК.

***

Разбиха група за “ало-измамници” в град Ветово

Сим карти, телефони и оръжия бяха иззети при специализираната акция във Ветово срещу телефонни измамници. Градът беше блокиран от жандармерия, а задържаните до този момент са 10 души.

***

Започва строителството на пътя Видин – Ботевград

Днес Министерски съвет даде зелена светлина на проекта за строителството на пътя Видин – Ботевград, който ще осигури висококачествена връзка на Северозападна България с магистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Струма“. Ето какво още заяви регионалният министър Петя Аврамова относно цялостната модернизация.

***

Повод за гордост

В Италия ще бъде поставена втора скулптура на поета Пенчо Славейков. Славейков вече има бюст-паметник в градчето Брунате, където умира през 1912 година. Автор на новия монумент е българският скулптор Адриан Новаков от Габрово.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама