Омбудсманът: Институциите реагираха адекватно след слуховете за отнемане на деца

16:10, 09 окт 19 / Политика 25 2162 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Институциите реагираха адекватно в създалата се кризисна ситуация в някои райони на страната след слуховете за отнемане на деца от социални работници, това смята омбудсманът Диана Ковачева.

Според нея показател за това е, че децата започват постепенно да се завръщат в училище. Ковачева е на работно посещение в Сливен, съобщава БНР. 

Ковачева заяви, че след кризата е важно да бъде направен анализ на причините, довели до тази ситуация.

"Това, което се случи преди няколко дни, е свързано с по-ниското доверие към институциите, и то специализираните институции за закрила на детето, и може би именно там трябва да се работи - да се повишава капацитетът на човешкия ресурс. Защото човешкият фактор тук е много важен, социалните услуги, социалните работници, тяхното обучение, професионална квалификация. Условията, при които работят, също не са за подценяване. И най-вече да се работи за по-добра координация между институциите и подкрепа на семейството", заяви тя. 

Борисов: Чудовищна лъжа е, че държавата взима деца

По време на еднодневната си визита в Сливен омбудсманът и нейният екип посетиха Сливенския женски затвор и се срещнаха с граждани. Констатирано е, че в единствения затвор за жени битовите условия са добри, но има оплаквания от здравните грижи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама