Ангелкова: Вършим си работата и го показваме с факти

09:05, 10 окт 19 / Политика 25 2393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Томас Кук” и „Астрал Холидейз” имат договор помежду си за официално представителство, а „Астрал Холидейз” са регистрирани по българското законодателство. Независимо дали един туроператор е чуждестранен или български, всеки един оператор има застраховка „Отговорност на туроператора”, която покрива само и единствено щетите за туристите", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в студиото на Нова телевизия.

"Няма застраховки, които да покриват рисковете нито по отношение на доставчиците на услугата към туроператора, нито към чуждестранния такъв. Няма такова изискване в нито едно законодателство", каза още тя.

"Независимо дали „Томас Кук” би била регистрирана по българското законодателство или не, рискът за хотелиерите е един и същ", коментира Ангелкова.

Ангелкова подчерта, че заради „Томас Кук” е започнал дебат за законови промени – или да се увеличи задължителният минимален праг на застраховката „Отговорност на туроператора”, или да се взема процент на оборота като предпазен механизъм. „Само 18 туроператори в България имат лимит на покритие на този вид застраховка от 1,4 млн. лева”, добави министърът на туризма.

„За месеците от януари до август имаме над 6.8 млн. чуждестранни туристи, което е минимален спад от 0.6% спрямо рекордната 2018 г.”, каза министърът на туризма.

Няма бедстващи туристи на "Астрал холидейз"

За нас е важно да си вършим работата и го показваме чрез факти. Откакто Министерството на туризма е създадено като самостоятелна администрация, имаме ръст от 31% на чуждестранни туристи и 24% на приходите. Независимо от мрачните прогнози, които юни месец бяха умишлено очертани, към момента за първите месеци от януари до август имаме над 6.8 млн. чуждестранни туристи, което е минимален спад от 0.6% спрямо рекордната 2018 г., когато имахме над 9.2 млн. чуждестранни туристи“, посочи още тя.

Официалният представител на "Томас Кук" в България обяви фалит

„За месеците юни‚ юли и август имаме над 4.437 млн. чуждестранни туристи и спад от 1%. Фактите и цифрите показват, че ние си вършим работата. Има още какво да се желае и работим в посока постигане на основната ни цел - превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация и максимално използване на капацитета по отношение на летни, зимния и културно-историческия туризъм“, посочи още Ангелкова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама