Румен Йончев, ДБГ: Трябва основен ремонт на управлението в София и нов кмет

10:30, 10 окт 19 25 3017 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

Лидерът на Земеделския народен съюз (ЗНС) Румен Йончев е роден през 1971 г. в Пловдив. Завършил е международни икономически отношения в УНСС. Депутат е в 42-ото и 43-ото Народно събрание.

На местните избори в София ЗНС е част от коалиция  „ Движение България на гражданите“, която подкрепя Мая Манолова за кмет на столицата.

- Г-н Йончев, ЗНС не издигна кандидат за кмет на София. Защо влязохте в коалиция „Движение България на гражданите“ и подкрепихте Мая Манолова?

Кандидати за кмет на София има предостатъчно. Струва ми се, че това се превръща или в любимо занимание на някои хора, които се явяват на такива избори за н-ти път, за да получат някакви дребни проценти или го правят просто, за да предизвикат допълнително объркване на гласоподавателите.

Истината е, че на тези избори в София има само една нова и успешна кандидатура, която носи със себе си две много важни качества. От една страна Мая Манолова е единственият кандидат, който може да генерира необходимата подкрепа сред много широк кръг столични гласоподаватели, за да осъществи промяната в София, да спечели изборите и да сложи край на застоя в развитието на града. Който твърди, че някой от другите кандидати може да намери такава подкрепа, или се самозаблуждава, или е воден от чисто партийни интереси да се докопа до няколко гласа повече. Това, обаче, в днешната политика не е особено сериозно, защото всички следим обществените настроения и знаем каква битка предстои на тези избори. Всичко останало е излишна пушилка и опит да се разсее обществото от реалния сблъсък.

От друга страна, Мая Манолова има едно уникално качество, което напоследък е рядкост в силно политизирания ни обществен живот и партийното парцелиране на всички управленски структури. Мая Манолова излиза от чисто граждански позиции на независим и обединяващ кандидат, нещо от което София има особена нужда. Това и позволява да застане зад програма, която не обслужва една или друга партийна централа и интереси, а отразява реалните нужди на столицата и само и единствено интересите на нейните граждани. Именно това е този нов тип политическа изява, която ние с "Движение България на гражданите" и младежкото сдружение “Път на младите” решихме да подкрепим.

Нашата местна коалиция ще отстоява именно такъв тип управление на София в новия общински съвет и колкото повече общински съветници присъстват в него, стъпили на тази платформа, толкова по-лесно ще може новият кмет Мая Манолова да си свърши работата.

- Смятате ли, че ако Манолова спечели изборите, това ще е началото на края на ГЕРБ?

Тези избори нямат за цел да слагат края на ГЕРБ, а да дадат реална и обективна оценка на трите мандата управление на ГЕРБ в София и да посочат алтернативата. Цяло едно ново поколение софиянци израснаха под това управление, а се оказа, че след 12 години доминация на ГЕРБ, всички дишаме по-мръсен въздух, не са решени проблемите на трафика, задръстванията и паркирането в столицата, няма детски градини за децата ни, а общината се управлява все така непрозрачно и средствата на данъкоплатците изтичат незабелязано в нечии джобове.

С други думи, време е да сложим край на това управление, на тази власт, която не работи добре, не служи на гражданите. Това ново поколение столичани заслужава един модерен град, чист и подреден и обърнат към бъдещето. Това ще направи Манолова, след като спечели изборите и ние ще бъдем с нея в тази борба.

Що се отнася до ГЕРБ, те не са нито първата, нито последната партия, която става жертва на собствените си дефекти и неспособност да се реформира. Като земеделец и представител на едно от най-старите политически движения в България, мога да ви кажа, че дълголетието на една партия е изключително трудно днешно време в света на пълната прозрачност и социалните медии. Нищо не остава скрито, грешките лъсват рано или късно и политичеката отговорност се стоварва тежко, върху онези, които не служат добре на обществото.

- Имаше много скандали в София напоследък, най-вече свързани с ремонтите. Вината на Фандъкова ли е?

Току-що говорихме за политическата отговорност. Един кмет, който е на власт трети мандат не може да не носи отговорност и вина за това, което се случва в града. Не може да обещаваш промяна на екипа в четвъртия мандат, след като 10 години управляваш с едни и същи хора. Въпросът е кога г-жа Фандъкова разбра, че има нужда от промяна, трябваше ли да станем свидетели на всички тези скандали, за да разбере, че не управлява добре. Още повече, освен за скандали, тук става дума за лошото управление на милиони лева инвестици, за необратимо прахосване на средствата на столичани, за да ремонтираме ремонтираните току-що обекти.

Очевидно, това което се налага е основен ремонт на управлението в София и нов кмет, който да има енергията и волята да сложи край на това безвремие и да направи властта отговорна пред гражданите.

- Ако вкарате група в Общинския съвет, може ли да се каже, че това е групата на Мая Манолова, или вие имате различия?

Ние със сигурност ще имаме група в следващия Общински съвет и тя ще стои не само в центъра и ще нормализира поляризацията и фрагментирането на съвета, но и ще бъде основен гарант за изпълнението на програмата на Мая Манолова.

В този смисъл, да, може да се каже, че това ще е групата на Манолова и на всички столичани, които искат промяната. Нека не забравяме, че във всички останали кандидатнски листи за общински съвет виждаме едно просто възпроизвеждане на същите имена и лица, които вече десетилетия управляват столицата. Това важи наистина за всички листи. Тези хора носят реално отговорността за досегашното управление и сега изведнъж ни се представят в опозиционна и реформаторска светлина, въпреки че цял мандат са били в общинския съвет и не сме чули или видели нито едно тяхно действие и противопоставяне на досегашния модел.

Ние залагаме на хора с ясен профил и силни граждански и политически позиции, хора които наистина ще променят начина на функциониране на общинския съвет и ще помогнат на Мая Манолова да си свърши работата.

- Кое е най-важното, което трябва да се промени в София?

Най-важното е да се промени моделът на управление, който доминира столицата от повече от две десетилетия. Съглашателството в общинския съвет между така наречените леви и десни ражда един уродлив модел на безотговорност и авторитарност, а това е идеалната среда за корупция. Това трябва да се промени в София и ние можем и трябва да прекратим този модел.

Всички беди на града ни се коренят в него и този модел успя да надживее няколко различни управления. В резултат виждаме как и леви, и десни седят заедно на хранилката в общината и в общинските дружества и предприятия, как всички си затварят очите пред злоупотребите и грабежа и отказват да носят отговорност за това, което оставят след себе си. В крайна сметка се налага не общинските съветници, които знаят всичко за работата на общината, а обикновените граждани на София да посочват и изобличават грешките и провалите или така наречените скандали.

- В програмата, която представи Мая Манолова, има над 300 мерки. Кое реално може да се свърши за 4 години мандат?

Тези над 300 мерки всъщност представляват един детайлизиран план за постигане на няколкото приоритетни цели в развитието на града и решаването на основни проблеми като чистотата, презастрояването, транспорта, качеството на живот и административно обслужване на столичани. Всяка една от тези мерки трябва да стартира и да даде резултати в рамките още на първия мандат и именно това е измерителят за ефективно управление.

Другият вариант е като г-жа Фандъкова да обясняваме в края на третия мандат, че най-доброто предстои. Звучи красиво, но несериозно. Четири години са достатъчно време София да стане чувствително по-чиста, по-проходима, по приятна за живеене и определено по-модерна и достъпна за гражданите. Във века на тоталната дигитализация на услугите, ние все още живеем в миналото. И за всичко това е нужна просто ясна програма, воля и почтеност за реализиране на тези цели. Мая Манолова има тези качества и ще промени София, а ние и нашите общински съветници ще гарантираме това.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама