Ето как да поддържаме зрението си добро

19:40, 10 окт 19 / Здраве 25 1722 Шрифт:
Topnovini

Прекарвайте повече време на открито, като правите паузи, докато работите на компютър и носете слънчеви очила - това експертът на СЗО, представител на отдела за превенция на слепота и глухота, Стюарт Кийл съветва относно как да поддържаме добро зрение по-дълго време, предава БГНЕС.

"Обикновено човек до последния момент не знае за признаците, които са довели до зрително увреждане, по-специално глаукома или слепота поради диабет. Затова е важно всички хора да преминават редовен преглед при офталмолог, за да установят проблемите в ранен стадий и да се излекува по правилния начин ", каза Кийл.

Според него няма единен стандарт за това колко често трябва да се прави такъв преглед, но ако сте на възраст над 50 години или когато работите в трудни климатични или други условия, трябва да посещавате офталмолог на всеки две години. И при наличие на диабет - веднъж годишно. Също така трябва да се прави редовен преглед при лекар от тези, които постоянно работят пред компютър.

"Сухите очи и работата с компютър са взаимно свързани. Обикновено хората, които работят на компютър, не мигат често. Сухотата може да бъде досадна, но с нея лесно могат да се справят с помощта на капки. Но тези хора, независимо дали са по-стари от 50 години трябва да се подлагат на редовен преглед. За предварително идентифициране на признаци на възможни очни заболявания, включително глаукома ", каза експертът.

В същото време няма ясни проучвания дали съвременните деца могат да влошат зрението си поради честото седене пред компютър, използването на мобилни устройства или ученето с електронни дъски. Въпреки това, колкото повече време детето остава извън къщи, на улицата, толкова по-вероятно е да забави загубата на зрението си и да намали скоростта на късогледството.

"Общата препоръка е, че трябва да прекарвате повече време на открито. Ако говорим за късогледство има толкова много състояния, които влияят върху развитието на очните заболявания. Едно от тях е генетика, която не можем да променим. Експертът от СЗО добави, че трябва да се спазва определено разстояние и при четене на хартиени книги или от електронни медии в метрото или друг транспорт.

"Работното разстояние играе роля тук и трябва да се опитате да четете поне на 30 сантиметра от очите. Знам, че някои деца, например, са склонни да приближат книгата до очите си. И те трябва да бъдат насърчавани да спазват дистанция.", каза Кийл.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама