Произведоха водка от продукти, отгледани в забранената зона около “Чернобил”

18:00, 10 окт 19 / Любопитно 25 1692 Topnovini
1

Университетски учени произведоха първата водка от продукти, отгледани в забранената зона около АЕЦ “Чернобил”. Целта на водка “Атомик” е да докаже, че е възможно на това място да се отглежда реколта, безопасна за хората.

Екипът, който стои зад ядреното питие е от учени от университета в Портсмут, воден от проф. Джим Смит. Те живеят в забранената зона около АЕЦ “Чернобил” вече няколко години и отглеждат различни растения, сред които и ръж, предаде bTV.

“Целта ни беше да произведем алкохол от него. Имаме едно единствено шише – треперя, когато го взема в ръка”, казва Смит. Той е категоричен, че водката определено не е радиоактивна.

“Всеки химик може да ви каже, че при дестилация всички нечистотии остават отделно от крайния продукт”, обяснява той.

Водката е направена от ръж с ниска радиация и вода от забранената зона. Това е важен експеримент, защото доказва, че е възможно да се отглеждат безопасни продукти в забранената и радиоактивна зона около атомната централа.

Екипът на Смит ще произведе около 500 бутилки до края на годината, като за момента ще се продават само на туристи, отишли на разходка около АЕЦ “Чернобил”.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани