Скопие към София: Трябва да разбирате и другата страна

13:51, 10 окт 19 / Свят 25 1994 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Започнахме важен исторически процес на сприятеляване и сближаване, но ако искаме той да бъде успешен, трябва да разбирате и другата страна.” Това заяви министърът на външните работи на Македония Никола Димитров във връзка с обявената от България декларация по отваряне на преговорите за членство в ЕС.

„За нас е много важна македонската идентичност, македонския народ. Ние говорим македонски език. Това разбиране за общата история трябва да върви успоредно с разбирането за настоящето. Не мисля, че това може да бъде поставяно под съмнение или да бъде условие за нашия път към Европа. Не трябва да бъде така, не и през 2019 г. и не в Европейския съюз”, категоричен беше Димитров.

Това свое изявление македонският министър на външните работи направи по време на дебат за „Ролята на Република Северна Македония в НАТО”, който се проведе в Щип.

За подкрепа в ЕС: Северна Македония да пази българските военни паметници

Пред участниците той подчерта, че Македония вече 26 години иска да бъде част от НАТО заради сигурността, демокрацията и правосъдието.

„Това е заздравяване на основите и на покрива на сградата, а членството в ЕС е планът за ремонт и почистване вътре в нея”, заяви той. „Посланието, че сме в НАТО, е послание, че родината ни е тук и ще остане в тези граници”, казва Димитров.

Перспективата Македония да стане член на НАТО в края на тази или началото на следващата година носи повече стабилност, инвестиции и икономически придобивки. Подобрен е кредитният рейтинг на страната.

Той заяви, че е оптимист и по отношение започването на преговори за членство в ЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама