Роднини тормозили майката на изоставеното бебе, защото плачело

14:25, 10 окт 19 / Политика 25 1874 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Майката на изоставеното бебе в столичния квартал ''Люлин'' е била подложена на тормоз от близкия роднински кръг, защото детето плаче. Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков, цитиран от БТА. 

Изоставеното вчера вечерта бебе в столичния квартал "Люлин" е в добро състояние, настанено е в Дома за медикосоциални грижи "Иван Рилски".

След като от социалните служби е взета бързата мярка за осигуряване на живота, здравето и отглеждането на детето, ще се работи с родителите и с разширения семеен кръг, за да могат те отново да поемат грижата за това дете.

Той уточни, че около 17.00 часа вчера бащата на детето е посетил Дирекцията "Социално подпомагане" /ДСП/ в "Люлин" с желание да остави детето, като явно е имало колебание.

''Споменато е, че съпругата му е била подложена на тормоз от близкия роднински кръг, че детето плаче'', посочи Бисер Петков. Бащата обаче е напуснал дирекцията преди да дойде нейният директор и да започне разговор по същество.

СДВР: И двамата родители на изоставеното бебе не желаят да се грижат за него

Към 22.00 часа вечерта детето е оставено пред дома на дядото по майчина линия. Реакцията на социалните служби е била незабавна. Мобилният екип на ДСП "Оборище" пристига на мястото, детето е настанено в Дома за медикосоциални грижи "Иван Рилски" и е в добро състояние.

''Случаят показва защо е необходимо да има система на закрила на детето'', заяви министърът. Броят на изоставените деца е голям, над 1000 годишно, каза Бисер Петков.

Той добави, че някои от нещата, които са обект на критика от протестиращите в социалните мрежи, са именно с цел превенция на изоставянето, попитан дали ще се работи за мерки за предотвратяване на изоставянето на деца.

''Промени, които бяха направени със Закона за социалните услуги, бяха точно с такава цел - превенция на изоставянето, как да се реагира в случай, че има риск от изоставяне. Този риск е най-голям в родилните домове, в случаите, когато детето се ражда с увреждане'', каза министърът и допълни, че задачата на социалната система е да приложи бързо, адекватно действие, с което да намали риска от изоставяне, да убеди родителите, че трябва да се грижат, че това дете е тяхно.

От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че на бащата на детето са регистрирани 4 фирми в качеството на управител и затова ще бъде подаден сигнал до прокуратурата дали не става въпрос за злоупотреба с човек в неравностойно положение.

Социалните работници ще окажат подкрепа на детето и родителите му, като насочат семейството към подходящи социални услуги. В случай на необходимост ще се търсят възможности за предприемане на подходяща мярка за закрила на детето, като приоритетно ще се проучат възможности то да остане в семейството. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама